Animovaný Krtko bude opäť astronautom, poletí raketoplánom

Česko bude mať ďalšieho "astronauta". Bude ním legendárna postava detských televíznych seriálov Krtko. Postava od animátora a ilustrátora Zdeňka Milera sa zúčastní na poslednej misii raketoplánu Endeavour na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS). Na štart, ktorý sa má uskutočniť 20. apríla, už vyčkáva v osobnom balíčku astronauta Andrewa Feustela.

25.03.2011 11:30
krtko, Zdenek Miler, vesmír, endeavour
Veľvyslanec USA v Česku Norman L. Eisen s Krtkom, ktorý poletí americkým raketoplánom.
debata

Krtka vyrobila Feustelovi „na mieru“ Moravská ústředna Brno. Podľa astronautových pokynov musel byť ľahký a nehorľavý. Moravania teda zhotovili asi 20 centimetrov veľkú maňušku, ktorá tieto požiadavky spĺňa. Miroslav Konvalina z Amerického centra v Prahe očakáva, že sa Krtko do Česka po svojej vesmírnej púti spolu s kolegom Feustelom vráti a že s ním podnikne prednáškové turné.

Feustel prostredníctvom videopozdravu pripomenul, že ho s Českom spájajú úzke vzťahy. Má totiž príbuzných v Znojme, Brne, Prahe a Plzni. Keď sa Krtko dostane na obežnú dráhu, tak sa podľa Feustela pripojí k vesmírnym cestovateľom – českému astronautovi Vladimírovi Remekovi a americkým astronautom českého pôvodu Eugenovi Cernanovi, Jimovi Lovellovi a Johnovi Blahovi. Dúfa tiež, že bude inšpirovať študentov k štúdiu matematiky, fyziky a iných „vesmírnych“ vied.

Astronaut Feustel už so sebou na minulú misiu k Hubblovmu vesmírnemu teleskopu viezol zbierku básní Jana Nerudy Písně kosmické. Po návrate s ňou prišiel do Prahy, venoval ju Astronomickému ústavu Akadémie vied a podnikol úspešné prednáškové turné po českých mestách.

Posádka raketoplánu Endeavour má na ISS zásobovacie a montážne úlohy. Raketoplán má napríklad na palube alfamagnetický spektrometer, čo je prístroj, ktorý bude vo vesmírnych diaľkach pátrať po antihmote. Prvýkrát Endeavour letel do vesmíru v roku 1992 a celkom už na obežnej dráhe nalietal 280 dní.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba