Čína chce pristáť na Mesiaci

Čína koncom tohto roku po prvý raz v histórii plánuje pristáť s experimentálnou sondou na Mesiaci. O chystanej bezpilotnej misii informovali čínske štátne médiá.

30.08.2013 16:02
sonda Foto:
Čínsky vesmírny program počíta s vybudovaním stálej základne na Mesiaci.
debata

Sonda Čchang E – 3 bude ďalšou fázou čínskeho programu skúmania Mesiaca po tom, čo v októbri 2007 bola vypustená na obežnú dráhu Mesiaca družica Čchang E – 1 a v októbri 2010 satelit Čchang E – 2 , ktorých úlohou bolo detailné pozorovanie a fotografovanie spolupútnika Zeme.

Misia Čchang E – 3, pomenovaná ako dve predchádzajúce výpravy podľa bohyne Mesiaca, by mala zahŕňať prvé pristátie čínskeho robotického vozidla na Mesiaci a jeho návrat na Zem. Z Mesiaca bude sonda posielať výsledky prieskumu mesačného povrchu.

„Misia Čchang E – 3 po období výskumu a budovania oficiálne vstúpila do fázy realizácie štartu,“ uvádza sa vo vyhlásení čínskej vlády, ktoré tlmočila agentúra Nová Čína. „Misia bude zahŕňať pristátie sondy na Mesiaci, pri čom bude využitá technika spomalenia pred vôbec prvým pristátím na nejakom vesmírnom telese,“ dodáva vláda v komuniké.

Okolo roku 2017 sa Čína chystá vypustiť k Mesiacu sondu, ktorá by mala dopraviť na Zem vzorky mesačných hornín. Celý projekt je prípravou na vyslanie prvého čínskeho kozmonauta na Mesiac, ktoré Peking plánuje okolo roku 2020.

Dobývanie Mesiaca je ďalším krokom ambiciózneho čínskeho vesmírneho programu. Po niekdajšom Sovietskom zväze a USA sa v roku 2003 stala Čína len treťou krajinou, ktorá dokázala vlastnými silami vyniesť na obežnú dráhu človeka.

Poslednú vesmírnu misiu s ľudskou posádkou Čína uskutočnila úspešne v júni, keď trojica kozmonautov, vrátane jednej ženy, strávila 15 dní na obežnej dráhe a s kozmickým plavidlom Šen-čou 10 zakotvila pri čínskom experimentálnom module. Išlo o ďalší krok v snahe Číny umiestniť do roku 2020 na obežnú dráhu vlastnú obdobu Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS).

Pri skúmaní Mesiaca nejde Číne pravdepodobne len o prestíž. Jej misia sa bude snažiť na Mesiaci nájsť tiež využiteľné suroviny. Vzdialenejšie plány počítajú so zriadením stálej základne na povrchu Mesiaca.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #vesmír #mesiac #kozmonaut