Sonda odplávala zo slnečnej sústavy

Stopy po existencii pozemskej civilizácie je už možné nájsť aj v medzihviezdnom priestore.

15.09.2013 14:30
debata

Sonda Voyager sa totiž stala prvým človekom vyrobeným strojom, ktorý zvládol plavbu hlbinami vesmíru a dostal sa až samotný okraj našej slnečnej sústavy. Americká vesmírna agentúra NASA uviedla, že neexistuje jednoznačná hranica medzi slnečnou sústavou a medzihviezdnym priestorom, obe oblasti sa prelínajú. Napriek tomu oficiálne oznámila, že Voyager už patrí hviezdam.

Sonda Voyager-1 odštartovala zo Zeme v roku 1977 a pôvodne jej úlohou bolo skúmať vzdialené planéty, ako je Saturn, Urán a Neptún. Vo svojej výprave však pokračovala a v súčasnosti sa nachádza 19 miliárd kilometrov od našej planéty. Pre túto obrovskú vzdialenosť teraz rádiovému signálu vyslanému zo sondy trvá 17 hodín, kým ho zachytia prijímače na Zemi.

„Toto je míľnik, v ktorý sme pred vyše 40 rokmi na začiatku projektu Voyager dúfali – že sa sonda raz dostane do medzihviezdneho priestoru,“ uviedol americký vedec Ed Stone.

V súčasnosti je sonda Voyager-1 obalená plynmi, prachom a magnetickými poľami pochádzajúcimi z iných hviezd, no napriek tomu ešte stále pociťuje gravitačný ťah Slnka.  Letí rýchlosťou 45 kilometrov za sekundu, no aj pri tejto rýchlosti by sa k najbližšej hviezde dostala až o 40-tisíc rokov, pričom plutóniový zdroj energie sonde vydrží už iba desať rokov. Potom sa Voyager-1 navždy odmlčí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #sonda voyager