Rusko hlási meškanie s ISS

Rusko informovalo amerických a európskych partnerov o odložení štartu multifunkčného modulu Nauka (Veda), ktorý má významne rozšíriť vedecké kapacity Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS).

29.11.2013 10:00
Nauka, kozmonauti, Gagarinovo tréningové centrum Foto:
Tréningový model vedeckého modulu Nauka v Gagarinovom tréningovom centre pre kozmonautov.
debata

Oznámil to šéf programu pilotovaných letov ruskej agentúry Roskosmos Alexej Krasnov. Štart nosnej rakety s modulom sa mal pôvodne uskutočniť do konca tohto roka, podľa Krasnova však Nauka k ISS neodletí ani na budúci rok.

O problémoch s výrobou modulu Nauka nie je veľa informácií. Ruské médiá uviedli, že hotový modul vedenie kozmického programu kvôli poruchám vrátilo výrobcovi, ktorým je Chruničevovo štátne vedeckovýskumné kozmické stredisko. Aparát bude podľa Krasnova potrebné nielen opraviť, ale kompletne znovu otestovať. Po skúškach modulu vo výrobnom závode budú nasledovať testy na kozmodróme Bajkonur, ktoré samy osebe potrvajú deväť mesiacov.

Pre problémy s modulom Nauka bude podľa Krasnova potrebné zmeniť harmonogram všetkých plánovaných výskumných prác na ISS. Keďže podiel ruských, amerických a európskych investícií do ISS musí byť podľa dohody rovnocenný, bude na budúci rok zníženie ruského podielu znamenať aj menší objem vzájomnej kooperácie.

Agentúra ITAR-TASS naznačila, že Roskosmos možno príde o miesto vyhradené pre ruského kozmonauta v americkom segmente ISS. „Je to pre nás trpké,“ konštatoval Krasnov. Nauka mala k ISS pôvodne odštartovať koncom tohto roka. Po zistení prvých problémov bol štart odložený na prvý polrok budúceho roka. O novom termíne nebolo podľa Krasnova doteraz rozhodnuté. Nauka sa na ISS v roku 2014 však rozhodne neobjaví.

Ruský kozmický program v posledných rokoch stíhajú nezdary, ktoré viedli aj ku kompletnej obmene vedenia kozmickej agentúry Roskosmos. Havárie postihli program medziplanetárneho výskumu aj realizáciu ambiciózneho navigačného projektu Glonass. Zlyhalo tiež niekoľko nákladných rakiet, ktoré mali vyniesť na obežnú dráhu ruské aj zahraničné družice.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #vesmír #veda #Medzinárodná vesmírná stanica (ISS) #Nauka