Tmavá strana Mesiaca je tyrkysová

Tmavý Mesiac počas novu v skutočnosti odráža tyrkysové svetlo, tvrdia vedci z Observatória na Mauna Loa na Havajských ostrovoch.

14.01.2014 09:11
Mesiac Foto:
Tmavý Mesiac podľa posledných meraní ,,svieti" tyrkysovo, pričom ide o odraz modrého svetla predtým odrazeného zo Zeme.
debata (2)

Toto tyrkysové svetlo je pritom vlastne odrazom modrého svetla, ktoré sa predtým odrazilo od našej planéty. Vedci upozorňujú, že tmavá strana Mesiaca nie je to isté ako odvrátená strana Mesiaca. Odvrátená strana Mesiaca je v skutočnosti prakticky neustále vystavená slnečnému žiareniu rovnako ako Zem.

Tmavá strana Mesiaca je k Zemi natočená počas novu a vtedy Mesiac nie je zo Zeme viditeľný s výnimkou prípadu, keď leží presne na priamke prechádzajúcej Slnkom a Zemou – vtedy pozorujeme zatmenie Slnka. Astronómovia uviedli, že sa podarilo určiť tyrkysovú farbu odrazeného svetla z tmavého Mesiaca vďaka dvom rokom pozorovaní.

„Toto svetlo je vlastne svetlo, ktoré predtým sfarbila Zem, bolo odrazené k Mesiacu a odrazené od neho späť na Zem,“ vysvetľuje Peter Thejll z Dánskeho meteorologického ústavu, ktorý je zároveň prvým autorom štúdie zverejnenej v odbornom žurnále Astronomy and Astrophysics. Snímky z vesmíru jasne ukazujú, že naša planéta vyzerá modrá. Keď sa však toto modré svetlo odrazí od Mesiaca, mení farbu na tyrkysovú.

„Astronauti, ktorí stáli na Mesiaci, opísali farbu našej planéty ako mramorovomodrú. Ja som na Mesiaci nebol, tak neviem presne povedať, čo tým presne mysleli. Keď sa však toto mramorovomodré svetlo odrazí od Mesiaca zmení sa na modrozelené, teda tyrkysové,“ povedal dánsky astronóm pre britský denník Guardian.

Aby mohli vedci zistiť farbu svetla odrazeného od tmavého Mesiaca, museli najprv odblokovať svetlo odrazené zo svetlej strany, ktoré sa tiež dostane do atmosféry Zeme. Potom urobili snímky našej prirodzenej družice s použitím dvoch farebných filtrov. Urobili stovky fotiek, no pri spárovaní konkrétnych dvoch z 18. januára 2012 sa im podarilo presne zmerať skutočnú farbu svetla tmavého Mesiaca.

„Toto je prvé presné meranie farby tmavej strany Mesiaca,“ tvrdí Thejll. Posledný pokus o takého meranie bol urobený v roku 1965 z observatória v Južnej Afrike. Podľa dánskeho vedca by určenie tejto farby mohlo pomôcť astronómom určiť farbu Zeme, čo by sa hodilo napríklad pri vyhodnocovaní klimatických modelov, z ktorých niektoré predpovedajú zmeny v pokrytí oblohy oblakmi. Aj keď sa vedci snažili zistiť farbu svetla odrazeného z tmavého Mesiaca v roku 1965, tak dospeli k rovnakému záveru, a teda, že je tyrkysová. To by mohlo naznačovať, že množstvo oblačnosti v atmosfére sa odvtedy nezmenilo. „Je to však len porovnanie jedného merania s druhým. Farba Zeme sa mení každú hodinu,“ dodal Thejll.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Zem #mesiac