Európsko-ruská sonda poletí na Mars v roku 2016

Spoločná európsko-ruská misia zameraná na výskum Marsu odštartuje v januári 2016, keď nosná raketa Proton vynesie do vesmíru prvú sondu. Tá by mala na obežnú dráhu červenej planéty doraziť o desať mesiacov neskôr.

12.02.2014 13:30
Mars, raketa, sonda Foto:
Spoločná európsko-ruská misia zameraná na výskum Marsu odštartuje v januári 2016.
debata

O harmonograme projektu Európskej kozmickej agentúry (ESA) a ruského Roskosmosu informoval riaditeľ Ústavu kozmických výskumov Ruskej akadémie vied Lev Zeljonyj.

„Celkovo bude mať tento projekt štyri štádiá. Sonda navrhnutá ESA bude vypustená ruskou raketou Proton s pohonným blokom Briz-M v období medzi 7. a 27. januárom 2016. Na obežnú dráhu Marsu dorazí v októbri 2016. Jej súčasťou bude viacero našich aj európskych prístrojov a modul, ktorý pristane na povrchu,“ citovala Zeljoného agentúra Interfax.

Program ExoMars pôvodne vypracovala ESA v spolupráci s americkou vesmírnou agentúrou NASA. Američania sa však pre finančné škrty z programu v roku 2012 stiahli a ESA o rok neskôr nadviazala spoluprácu s ruskou agentúrou Roskosmos.

V rámci programu ExoMars majú do vesmíru vyraziť celkom dve sondy. Na prvú prípravnú misiu nadviaže v roku 2018 druhá, počas ktorej by malo na povrchu Marsu pristáť vozidlo. To má okrem iného urobiť vrty a niekedy po roku 2020 dopraviť na Zem vzorky pôdy.

Rusko pri pokuse o výskum Marsu zaznamenalo v roku 2011 výrazný neúspech, keď ich prvá medziplanetárna misia po 15 rokoch neuspela. Sonda Fobos-Grunt sa po štarte nevydala na plánovanú cestu k Marsu, ale zrútila sa do Tichého oceánu. USA, naopak, na Marse majú už desať rokov sondu Opportunity a od roku 2012 tiež vozidlo Curiosity.

debata chyba
Viac na túto tému: #raketa #Sonda #mars