Prvý štart novej ruskej rakety odložili na neurčito

Prvý skúšobný štart novej ruskej rakety Angara odložili na neurčito. Podľa agentúry RIA Novosti to oznámilo štátne kozmické vedecko-výskumné centrum. Nosnú raketu mali vypustiť zo severoruského kozmodrómu Pleseck už v piatok, ale automatické systémy odpaľ prerušili, podľa strediska z technických dôvodov. Štart sa mal pôvodne opakovať v nedeľu.

30.06.2014 14:00
rakety, Angara, Moskva, Rusko Foto:
Makety rakiet Angara v Moskve.
debata

Pri prvom testovacom lete, ktorý bol o dva dni posunutý už v stredu, má byť vynesený druhý stupeň rakety s maketou umelej družice a dopadnúť na územie ruského polostrova Kamčatka na Ďalekom východe. Projekt, ktorý stojí 100 miliárd rubľov (2,2 miliardy eur), sa pripravoval dlhých dvadsať rokov. Skúšobný štart má byť zlomovou udalosťou v dejinách ruskej kozmonautiky.

RIA Novosti napísala, že podľa oznámenia Chruničevovho vesmírneho strediska, ktoré je hlavným projektantom a výrobcom Angary, odvezú raketu zo štartovacej rampy na skúmanie. Nový dátum skúšobného štartu oznámia až po tom, čo budú odstránené všetky zistené nedostatky.

Angara v rôznych variantoch nosnosti má byť schopná vyniesť do vesmíru náklad s hmotnosťou až 35 ton. Z hľadiska Moskvy ide o strategicky významný projekt, pretože príprava a výroba rakiet sa budú vykonávať výhradne na území Ruskej federácie v spolupráci ruských podnikov sídliacich v Rusku. Vypúšťané budú tiež len z ruských vesmírnych stredísk Pleseck a novobudovaného Vostočnyj v Amurskej oblasti na východe Ruska.

Angara má byť zároveň prvou ruskou „zelenou“ raketou, pretože vraj nebude využívať jedovaté palivo. Na vážne ekologické škody sa často sťažujú najmä obyvatelia južných oblastí Ruska, kam dopadajú úlomky z odhodených častí rakiet štartujúcich z kozmodrómu Bajkonur v Kazachstane.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #kozmické rakety