K vesmírnej stanici sa blíži kamión

Piaty a zároveň posledný vesmírny kamión ATV-5 Európskej kozmickej agentúry (ESA) sa vydal k Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS). Ako informuje na svojich internetových stránkach ESA, na orbitálny komplex by mal doraziť 12. augusta s nákladom viac ako šesť a pol tony najrôznejšieho vybavenia, potravín, vody a napríklad aj nového oblečenia pre posádku.

04.08.2014 10:00
ISS, vesmír, zem, vesmírna stanica, satelit Foto:
Ilustračná fotografia.
debata

Nákladnú loď pomenovali po Georgeovi Lemaitreovi, belgickom astronómovi, ktorý je považovaný za otca teórie vzniku vesmíru známu ako „veľký tresk“. Bol vraj tiež prvým z vedcov, ktorý prišiel s teóriou rozpínania vesmíru.

Náklad, ktorý Georges Lemaitre na orbitálny komplex dopraví, je z piatich ATV najväčší, jeho hmotnosť je 6,6 tony. Podľa agentúry AFP je v ňom 1 232 položiek. Astronauti medzi potravinami nájdu napríklad puding, pomarančový a mangový džús, cestoviny so syrom a 50 kilogramov kávy. Je tam aj 850 litrov vody, čo je podľa ESA zatiaľ najväčšie množstvo tejto životodarnej tekutiny, aké bolo na ISS naraz dodané.

Vzhľadom na to, že na stanici nie je žiadna práčka, zásobovacie lode často priplávajú aj s novým oblečením pre posádku. Tak je to aj tentoraz. Medzi pripraveným nákladom ATV-5 sú podľa vesmírnej agentúry aj supermoderné spacetexové tričká, ktoré by mali vydržať dlhšie. Nechýbajú vraj ani ponožky či spodná bielizeň.

Na palube európskeho vesmírneho kamióna sú tiež prístroje na rôzne vedecké experimenty. Loď napríklad pri priblížení k ISS po prvý raz otestuje experimentálne infračervené snímače Liris. Tieto senzory by mali v budúcnosti umožniť približovanie kozmických lodí s „nespolupracujúcimi cieľmi“, ako sú trosky obiehajúce okolo Zeme alebo asteroidy.

Georges Lemaitre sa podľa plánu v decembri od ISS opäť odpojí a zanikne pri zostupe do atmosféry. Predtým ho posádka naplní odpadom a už nepotrebným vybavením.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #vesmír #ISS #kozmická stanica