Branson počíta s novým raketoplánom v roku 2015

Vyšetrovanie piatkovej havárie súkromnej vesmírnej lode SpaceShipTwo miliardára Richarda Bransona ukázalo, že sa predčasne uviedla do prevádzky funkcia pre zostupný manéver vesmírnej lode.

04.11.2014 13:00
debata

Uviedol to v americký úrad pre bezpečnosť v leteckej doprave (NTSB). Branson počíta s tým, že v roku 2015 pripraví na let novú vesmírnu loď.

Na tlačovej konferencii v kalifornskom meste Mojave šéf NTSB Christopher Hart povedal, že podľa vyšetrovateľov palivové nádrže a motory boli v poriadku a nedošlo k nejakej explózii zariadení. NTSB v nedeľu uviedol, že úplné vyšetrenie havárie môže trvať aj rok. Asi dvadsiatka vyšetrovateľov pracuje v Mohavskej púšti, kam trosky lode po nehode dopadli, a snažia sa zistiť, čo zrútenie raketoplánu spôsobilo.

Hart spresnil, že teraz bude prebiehať asi týždeň vyšetrovanie priamo na mieste nešťastia, potom sa budú získané informácie analyzovať. Odborníkov vraj čaká dlhá práca, pretože celý let je zdokumentovaný sekundu po sekunde a dát je k dispozícii obrovské množstvo.

Havária stroja spoločnosti Virgin Galactic miliardára Bransona si vyžiadala smrť jedného z pilotov a vážne zranenia ďalšieho. Nehoda vyvolala veľké obavy o budúcnosť súkromného lietania do vesmíru. Branson však hneď v nedeľu oznámil, že chce vo vývoji vesmírnych lodí pokračovať a že počíta s tým, že nová vesmírna loď bude pripravená letieť niekedy počas budúceho roka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #havária #raketa #vesmírna loď #Richard Branson