Rusi rátajú s pilotovaným letom na Mesiac v roku 2028

Ruskí vedci pracujú na novom vesmírnom dopravnom prostriedku, ktorého prvý pilotovaný let, ktorý by mal viesť k Mesiacu, plánujú na rok 2028. V pondelok o tom informovala agentúra TASS, podľa ktorej niekoľko vedeckých inštitúcií predložilo ruskej vláde na schválenie návrh dlhodobého programu výskumu hlbokého vesmíru.

08.12.2014 11:00
debata (47)

Ruskí vedci pracujú na novom vesmírnom dopravnom prostriedku, ktorého prvý pilotovaný let, ktorý by mal viesť k Mesiacu, plánujú na rok 2028. V pondelok o tom informovala agentúra TASS, podľa ktorej niekoľko vedeckých inštitúcií predložilo ruskej vláde na schválenie návrh dlhodobého programu výskumu hlbokého vesmíru.

„V súčasnosti RKK Energija (raketová firma) plánuje vykonanie letových skúšok PTK-NP (perspektívne transportný komplex novej generácie) na obežnej dráhe okolo zeme v roku 2024. Prvý pilotovaný let PTK na Mesiac (PTK-L) sa plánuje na rok 2028,“ uvádza sa v programe, na ktorého vypracovaní sa podieľala ruská vesmírna agentúra Roskosmos, ďalšie tri vedecké subjekty a ruská jadrová korporácia Rosatom.

Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) v piatok vykonal úspešný prvý testovací let svojej novej vesmírnej lode Orion, ktorá by mala v budúcnosti lietať nielen na obežnú dráhu okolo Zeme, ale aj dopraviť človeka na Mesiac, k asteroidom a na Mars.

Let s astronautmi sa nepredpokladá skôr ako v roku 2021. Orion bude vynášať novovyvíjaná silná raketa SLS.

V dokumente pripravenom ruskými vedcami sa okrem iného tiež uvádza, že v najbližších piatich desiatkach rokov ľudstvo ťažko môže počítať s dlhšími pilotovaným výpravami hlbšie do Slnečnej sústavy.

„V najbližších 50 rokoch nebude ľudstvo technicky pripravené realizovať pilotované lety ďalej než v oblasti siahajúcej od Venuše k Marsu. V perspektíve toho časového rozmedzia možno reálne hovoriť o prieskume Mesiaca, o letoch k určitej skupine asteroidov a o letoch na Mars,“ cituje TASS z programu.

Za súčasnú dosiahnuteľnú hranicu expanzie človeka do vesmíru v dohľadnej budúcnosti ruskí vedci považujú Mesiac a Mars, pričom prioritou bude prirodzený súputník Zeme. Hlavné podľa nich bude zabezpečiť pravidelné a dlhodobé cesty na mesačné povrch, kde sú vraj dobré podmienky na zabezpečenie radiačnej ochrany posádok a techniky. „S využitím mesačného materiálu možno vytvoriť obytné moduly, v ktorých by mohlo radiačné pozadie zodpovedať bezpečným hodnotám,“ sú presvedčení.

Avšak ani na dosiahnutie tohto cieľa podľa nich ľudstvo bezprostredne pripravené nie je. Ešte je potrebné dosiahnuť nevyhnutnú spoľahlivosť a bezpečnosť.

47 debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #mesiac #Rosatom #vesmírna loď