Ďalší pokus o štart vesmírnej lode Dragon sa uskutoční v sobotu

Ďalší pokus o štart americkej súkromnej zásobovacej lode Dragon k Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) z floridského Mysu Canaveral sa má uskutočniť v sobotu vo 4:47 tamojšieho času (10:47 SEČ). Informoval o tom americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA).

08.01.2015 16:30
vesmírna stanica, Dragon, vesmírna loď, NASA,... Foto: ,
Raketa Falcon 9.
debata (4)

Utorkový pokus bol prerušený na poslednú chvíľu kvôli technickému problému na nosnej rakete Falcon 9.

Bezpilotná loď Dragon od firmy SpaceX mal šesťčlennej posádke orbitálneho komplexu priviesť viac než 2 200 kilogramov zásob už pred Vianocami, ale už v polovici decembra bol štart dvakrát odložený kvôli nutnosti otestovať raketové motory. V utorok bolo odpočítavanie zastavené necelé dve minúty pred plánovaným štartom, podľa NASA kvôli problémom s pohonom nosnej rakety.

Ak by ani sobotňajší pokus nevyšiel, naskytne sa ďalšia príležitosť na štart budúci utorok o 3:36 (9:36 SEČ), uviedla NASA.

Na palube orbitálnej stanice sú teraz dve ženy – Talianka Samantha Cristoforettiová z Európskej vesmírnej agentúry (ESA) a Ruska Jelena Serovová. S nimi tam bývajú Američania Terry Virts a Barry Wilmore a Rusi Alexandr Michajlovič Samokuťajev a Anton Škaplerov.

Spoločnosť SpaceX plánuje pri štarte Dragonu tiež vyskúšať pristátie prvého stupňa rakety Falcon 9 na neukotvenej námornej plošine. Nejaký čas totiž testuje možnosť opakovaného využívania prvého stupňa rakiet, čo by prispelo k zníženiu nákladov letov do vesmíru.

SpaceX je teraz jednou z dvoch amerických súkromných spoločností, ktoré NASA pomáhajú so zásobovaním ISS. Posledný pokus o vyslanie zásob nákladnou loďou Cygnus firmy Orbital Sciences sa skončil na konci októbra explóziou nosnej rakety Antares krátko po štarte zo štátu Virgínia.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #ISS #NASA #Mys Canaveral #vesmírna loď