Japonsko chce do roku 2019 pristáť na Mesiaci

Japonská vesmírna agentúra JAXA plánuje, že v roku 2018 či začiatkom roka 2019 vyšle nepilotovanú misiu na Mesiac. Japonci sa týmto spôsobom snažia udržať krok v dobývaní kozmu s Čínou a ďalšími rýchlo sa rozvíjajúcimi krajinami.

23.04.2015 13:00
debata (1)

JAXA uviedla, že by mohla vypraviť na Mesiac raketu bez ľudskej posádky vo fiškálnom roku, ktorý sa začína 1. apríla 2018. Podľa japonských médií JAXA predložila v pondelok tento návrh vládnym expertom ministerstva vzdelávania, kultúry, športu, vedy a technológie.

Japonsko už v rokoch 2007 až 2008 úspešne vyslalo družicu Kaguja na obežnú dráhu okolo Mesiaca. Ak by sa budúcej sonde podarilo na obežnici Zeme pristáť, zaradilo by sa Tokio k USA, bývalému Sovietskemu zväzu a Číne, ktoré tento cieľ dosiahli.

Malú štvornohú japonskú sondu SLIM (Smart Lander for Investigating Moon) s hmotnosťou 150 kilogramov by mala vyniesť raketa typu Epsilon-5, ktorá odštartuje z vesmírneho centra Učinura v prefektúre Kagošima. Pristátie je plánované na mieste, ktoré objavila japonská sonda Kaguja a ktoré je označované ako kráter Marius. Projekt vzbudzuje nádeje na oživenie japonských vesmírnych misií, JAXA však ešte nemá pre vyslanie rakety na Mesiac zabezpečené finančné prostriedky.

Japonský kozmický program bol ochromený rokmi hospodárskej stagnácie krajiny a zameral sa predovšetkým na malé vedecké projekty. JAXA však prešla v poslednej dobe reorganizáciou a chce svoju pôsobnosť rozšíriť. Agentúre sa tiež podľa všetkého dostáva podpory od premiéra Šinzóa Abeho, ktorý sa snaží presadzovať rozvoj technológií s využitím v obrannom sektore.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #mesiac #JAXA #let na Mesiac