Pluto tancuje s mesiacmi v prapodivnom rytme

Trpasličia planéta Pluto a jej päť mesiacov v ďalekých končinách našej slnečnej sústavy tvoria systém v chaotickom pohybe. Odhalili to zábery nasnímané vďaka Hubblovmu teleskopu. V podstate ide o binárny planetárny systém tvorený Plutom a mesiacom Cháron, ktorý je vlastne druhou trpasličou planétou. A okolo nich v nepredvídateľnom rytme obiehajú štyri ďalšie mesiace - Nix, Hydra, Kerberos a Styx.

05.06.2015 12:00
Pluto, mesiace, Styx, Hydra, Charon, Kerberos, Nix Foto:
Pluto s jeho mesiacmi obiehajú v chaotickom pohybe.
debata (2)

„Pred pozorovaním pomocou Hubblovho teleskopu nikto nechápal zložitú dynamiku systému Pluta,“ povedal Mark Showalter z inštitútu SETI, ktorý je spoluautorom vedeckej štúdie zverejnenej v žurnále Nature. Jeho výskum prináša nové poznatky o tom, čo dalo vznik tomuto podivnému systému, ktorý je podľa doterajších znalostí v slnečnej sústave jedinečný.

Základným pohybom v ňom je vzájomná rotácia Pluta a Chárona okolo spoločného gravitačného centra, ktoré sa nachádza medzi nimi. Premenlivé gravitačné pole, ktoré spoločne vytvárajú, pôsobí na mesiace okolo nich. Nix, Hydra a podľa presvedčenia vedcov i Kerberos a Styx majú navyše skôr oválny ako guľatý tvar, čo ešte viac prispieva k ich nepredvídateľným obežným dráham.

Podľa vedcov zmätok v systéme Pluto-Charón ponúka pohľad na to, ako sa môžu správať planéty v binárnych slnečných sústavách. Napríklad pozorovaním pomocou Keplerovho teleskopu NASA objavila niekoľko planetárnych systémov s dvoma hviezdami. „Zisťujeme, že chaos môže byť bežnou zvláštnosťou binárnych systémov,“ myslí si ďalší spoluautor štúdie o Plute Doug Hamilton z Marylandskej univerzity. „Mohol by mať aj vplyv na život na planétach, ak by bol v takýchto systémoch objavený,“ dodal.

Bližšie informácie o Plute vedcom poskytne americká sonda New Horizons, ktorá k nemu dorazí v polovici júla. Sonda sa na púť dlhú okolo päť miliárd kilometrov vydala v januári 2006, teda ešte predtým, ako odborníci na astronomickom kongrese v Prahe v roku 2006 Pluto preradili z kategórie planét medzi trpasličie planéty. „Pluto nás bude ďalej prekvapovať, až okolo neho v júli preletí New Horizons. Naša práca s Hubblovým teleskopom nám dáva len ochutnávku toho, čo na nás ešte čaká,“ poznamenal Showalter.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Hubblov teleskop #Pluto