Solárne lietadlo pre zlé počasie opäť nevzlietlo

Lietadlo na solárny pohon Solar Impulse 2, ktoré pre nepriaznivé počasie musí už tri týždne čakať v Japonsku, opäť nevzlietlo. Do ďalšej, ôsmej etapy svojej cesty okolo sveta malo odštartovať v noci na stredu miestneho času, ale opäť mu v tom zabránilo počasie. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na organizačný tím.

25.06.2015 09:30
Solar Impulse 2 , solárne lietadlo Foto:
Je stále viac možné, že lietadlo tento rok obletieť svet nestihne.
debata (1)

Piloti lietadla mali pôvodne v úmysle zdolať cestu z čínskeho Nankingu na Havaj bez zastávky. Pre formujúce sa husté mraky však lietadlo 1. júna neplánovane pristálo v japonskej Nagoji na ostrove Honšú, asi 44 hodín po štarte z Číny.

Odvtedy organizátori letu podrobne skúmajú predpovede počasia, aby našli príležitosť na pokračovanie pokusu o oblet sveta. Nádej im svitla prvýkrát v stredu, ale náhla zmena počasia ich nakoniec prinútila štart zrušiť. Ďalší možný termín zatiaľ nebol stanovený.

Pilot letu André Borschberg predpokladá, že by na Havajské ostrovy mal doraziť po piatich dňoch a piatich nociach súvislého letu. Let cez Pacifik je najdlhšou plánovanou etapou lietadla Solar Impulse 2 na ceste okolo sveta. Vzdialenosť celej etapy z Číny na Havajské ostrovy bola 8 500 kilometrov.

Cesta okolo sveta sa začala 9. marca v Abú Zabí v Spojených arabských emirátoch. Má trvať päť mesiacov, z toho samotný let 25 dní. Celá trasa by odhadom mala byť dlhá asi 35-tisíc kilometrov. Prvé etapy cesty prebiehali relatívne v rýchlom slede. Na čínskom východnom pobreží sa však lietadlo zdržalo viac ako mesiac pri čakaní na počasie vhodné na štart do siedmej, pacifickej etapy.

Po neplánovanom prerušení cesty nasleduje čakanie v Japonsku. Každé zdržanie pritom ohrozuje ďalšie fázy letu. Tím potrebuje preletieť Spojené štáty a potom Atlantik, kým začne v auguste vrcholiť hurikánová sezóna. Borschberg cez víkend pripustil, že sa môže stať, že Solar Impulse tento rok plánovaný oblet sveta dokončiť nestihne.

Solar Impulse 2 je zlepšenou verziou prvého lietadla Solar Impulse, ktoré piloti vyskúšali pri preletoch nad Európou, Afrikou a Spojenými štátmi. Na svojom povrchu má 17 248 fotovol­taických článkov, ktoré s pomocou lítiových batérií dodávajú energiu štyrom motorom. Lietadlo má rozpätie krídiel 72 metrov, čo je viac, ako má Boeing 747. Váži však len 2,3 tony, teda asi ako väčší osobný automobil.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Solar Impulse 2 #solárne lietadlo