Z ISS sa na Zem vrátila trojica kozmonautov

V kazašskej stepi pristála v sobotu (12.9.2015) ruská vesmírna loď Sojuz s tromi kozmonautmi na palube. Bol medzi nimi prvý dánsky astronaut v kozme Andreas Mogensen a Rus Gennadij Padalka, držiteľ nového rekordu v celkovej dĺžke pobytu vo vesmíre. Padalka na obežnej dráhe strávil počas piatich letov celkovo 879 dní, žiadny iný človek v kozme dlhšie nebýval.

14.09.2015 09:45
dánsky astronaut,  Andreas Mogensen Foto: ,
Prvý dánsky astronaut Andreas Mogensen po pristátí v kazašskej stepi.
debata

„Pristávacia operácia sa odohrala bez zádrhov. Kozmonauti sa po návrate na Zem cítia dobre,“ uviedlo ruské stredisko riadenia letu. „Chlapci, môžete si oddýchnuť,“ povedal Padalka ešte pred pristátím. Sojuz dosadol podľa plánu na západe Kazachstanu, žiadne problémy pri pristátí nenastali. Pristávací modul sa od Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) oddelil v sobotu krátko pred polnocou.

Na palube bol okrem Padalku a prvého dánskeho kozmonauta aj Kazach Ajdyn Ajmbetov, ktorý sa do vesmíru dostal ako prvý Kazach od vyhlásenia nezávislosti a celkovo ako tretí kazašský kozmonaut. „Som pripravený na ďalší let,“ vyhlásil po pristátí. Padalka tentoraz na ISS priletel v marci a v júni prekonal doterajší rekord v celkovej dĺžke pobytu vo vesmíre, ktorý pred desiatimi rokmi vytvoril jeho krajan Sergej Krikaľov (803 dní). Päťdesiatsedemročný plukovník a štvornásobný veliteľ ISS má na konte aj desať výstupov do otvoreného kozmu. Dohromady podľa ruskej vesmírnej agentúry Roskosmos strávil mimo ISS viac ako 24 hodín. Pri poslednom výstupe 10. augusta si urobil aj vesmírne „selfie“ na pamiatku.

„Cítim sa dobre,“ povedal po návrate medzi dúškami čaju a hltmi jablka. „Teraz by ste mali chvíľku žiť na Zemi,“ žartoval šéf kazašskej vesmírnej agentúry Talgat Musabajev. O niekoľko hodín neskôr Padalkovi k rekordu osobne gratuloval kazašský prezident Nursultan Nazarbajev, ktorý trojicu kozmonautov prijal v hlavnom meste Astane. „Na Zemi sú dve stovky štátov, ale nie všetky majú to šťastie posielať svojich občanov do vesmíru. Sme jedným zo vzácnych prípadov – už máme troch kozmonautov, nie jedného,“ poznamenala hlava štátu.

Na lete sa pôvodne mala zúčastniť ako vesmírna turistka britská speváčka Sarah Brightmanová, ale nakoniec si tento zážitok odoprela, s odvolaním sa na rodinné dôvody. Po tom, čo rezignoval aj jej japonský náhradník Satoši Takamatsu, voľné miesto vo vesmírnej lodi zaujal Ajmbetov.

Na ISS sa odletom trojice navrátilcov na Zem trochu uvoľnil priestor. Týždeň tam totiž žilo deväť ľudí, pretože minulý piatok na sedem dní prileteli Mogensen a Ajmbetov a tiež ruský kozmonaut Sergej Volkov, ktorý na stanici zostane pol roka. Mogensen označil misiu na ISS za fantastickú. „Bol to skvelý príklad, čo môžeme spoločne dosiahnuť, ak budeme spolupracovať cez hranice,“ poznamenal.

Teraz sa posádka stanice zmenšila na šesť členov. Okrem Volkova tam zostávajú ruskí kozmonauti Michail Kornijenko a Oleg Kononenko, Američania Scott Kelly a Kjell Lindgren a Japonec Kimija Jui. Kornijenko a Kelly budú mať zajtra za sebou už polovicu nepretržitej ročnej misie. Trvať má 342 dní a jej cieľom je získať ďalšie lekárske a psychologické poznatky nevyhnutné na prípravu budúcich dlhodobých vesmírnych letov ľudských posádok do hlbokého vesmíru.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ISS #astronaut #kozmos #Gennadij Padalka