NASA v roku 2018 vyšle sondu k Slnku

Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) sa v nadchádzajúcom roku chystá vyslať vôbec prvýkrát sondu k Slnku. Cieľom bezprecedentnej misie za 1,5 miliardy dolárov bude výskum slnečnej atmosféry.

01.06.2017 13:54
debata

Aparát bude musieť vydržať vyššie teploty a viac žiarenia ako akákoľvek iná sonda v histórii, chrániť ho preto bude uhlíkový štít silný dvanásť centimetrov. Sonda sa priblíži k Slnku na vzdialenosť siedmich miliónov kilometrov a čaká ju teplota približne 1 370 stupňov Celzia. Od získaných dát si vedci sľubujú napríklad vysvetlenie, prečo je teplota slnečnej koróny (okolie Slnka) o niekoľko rádov vyššia ako na povrchu hviezdy.

Po štarte v júli 2018 sonda zamieri k Venuši, okolo ktorej sedemkrát preletí a potom v decembri 2024 vstúpi na obežnú dráhu Slnka. Plánovaných je jeho 24 obletov.

Sonda Parker Solar Probe (Parkerova solárna sonda) má meno po americkom astrofyzikovi Eugenovi Parkerovi, ktorý v 50. rokoch správne predpovedal existenciu solárneho vetra. Agentúra DPA poznamenala, že NASA vôbec prvýkrát použila meno dosiaľ žijúceho vedca. Parker sa už nechal počuť, že je poctený.

debata chyba
Viac na túto tému: #slnko #Sonda #NASA #Parker Solar Probe