Až polovica hmoty v Mliečnej dráhe, vrátane ľudí, môže pochádzať z iných galaxií

Možno až polovica hmoty, ktorá tvorí našu galaxiu Mliečnu dráhu, vrátane ľudí, pochádza z iných častí vesmíru. Vo svojej štúdii to uvádzajú astrofyzici z americkej Severozápadnej univerzity.

27.07.2017 17:50
debata (4)

Vedci s pomocou počítačových modelov zistili, že výbuchy supernov vymrštia obrovské množstvo hmoty z pôvodných galaxií a že hmota sa následne vďaka silnému galaktickému vetru šíri vesmírom.

„Vzhľadom na to, koľko hmoty, z ktorej sme stvorení, môže pochádzať z iných galaxií, si tak môžeme hovoriť vesmírni cestovatelia či extragalaktickí prisťahovalci,“ vyhlásil Daniel Anglés-Alcázar zo Severozápadnej univerzity.

„Je pravdepodobné, že veľká časť hmoty Mliečnej dráhy pred tým, než nakoniec našla nový domov v Mliečnej dráhe, pochádza z iných galaxií a cestovala medzigalaktickým priestorom,“ uviedol Anglés-Alcázar.

Medzigalaktický presun hmoty je novo zisteným fenoménom, ktorý môže od základu zmeniť naše chápanie vzniku galaxií. Claude-André Faucher-Giguère, ktorý sa na štúdii podieľal, uviedol, že zo záverov tak vyplýva, že až polovica všetkých atómov okolo nás, či už v slnečnej sústave, na Zemi či v každom človeku, nevznikla v Mliečnej dráhe, ale v úplne inej galaxii. „A to až v jeden milión svetelných rokov vzdialených,“ dodal Faucher-Giguère.

Presun hmoty medzi galaxiami je dlhodobou záležitosťou, cesta aj napriek rýchlosti niekoľkých stoviek kilometrov za sekundu môže trvať aj miliardy rokov.

V rámci výskumu vedci vytvorili detailný obraz vesmíru na samom začiatku takzvaného veľkého tresku, potom na počítačoch simulovali pohyb hmoty až do súčasnej podoby. Výpočty ukázali, že hmota sa presúvala z menších do väčších galaxií, akou je aj naša Mliečna dráha.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Mliečna cesta