Košice sa pred 40 rokmi dostali do kozmu

Za hranice atmosféry Zeme sa pred 40 rokmi dostal satelit, na ktorého konštrukcii mali veľký podiel slovenskí vedci z Košíc. Po Prahe a Ondřejove sa tak Košice stali tretím miestom v bývalom Československu a prvým na Slovensku, kde sa začal aktívny kozmofyzikálny výskum. Satelit Interkosmos 17 (IK-17) mal preto jednoznačný slovenský punc.

22.09.2017 15:00
Interkozmos Foto:
Satelit Interkosmos-7 s SK-1 bol vynesený do vesmíru 24. septembra 1977 a prístroje na jeho palube sa stali prvými slovenskými aparatúrami v kozme
debata

„Už predtým sa hlavne biologické a medicínske pracoviská, a aj náš ústav, podieľali na experimentoch na návratných družiciach, teda na tých, kde bolo treba na Zem doniesť napríklad látky ožiarené v kozme a potom na Zemi ich vyhodnocovať. IK-17 teda bola prvou družicou, ku ktorej prispelo slovenské pracovisko a na ktorej sa telemetrické dáta z meraní prenášali na Zem. Bol to významný pokrok v kozmickom inžinierstve,“ hovorí profesor Karel Kudela, vedúci vedecký pracovník oddelenia kozmickej fyziky Ústavu experimentálnej fyziky Slovenskej akadémie vied v Košiciach.

Jednou z úloh družice IK-17 bolo merať tok slnečných neutrónov. Tie sa namerať nepodarilo. Bol to však dôležitý základ pre ďalší výskum. Už o päť rokov neskôr (1982) boli slnečné neutróny detekované na Lomnickom štíte. Spolu so stanicou Jungfraujoch v Švajčiarsku tak išlo o prvý prípad zistenej odozvy od neutrónov produkovaných v slnečnej erupcii na zemskom povrchu.

„Merania kozmického žiarenia sa začali vo Vysokých Tatrách pred 60 rokmi. Začiatok kozmickej éry a vypúšťanie prvých družíc ukázali, že v okolí Zeme jestvujú okrem kozmického žiarenia mnohé iné častice. Možnosť účasti na experimentoch na družiciach nám poskytol vtedajší program Interkozmos od roku 1970. V tom čase boli naše vedecké kontakty obmedzené na krajiny východnej a strednej Európy. Ale na konferenciách organizovaných v Leningrade v 70. a 80. rokoch sa zúčastňovali aj vedci z USA a zo západnej Európy. Účasť na nich nám pomohla v rozšírení vedeckých kontaktov,“ uviedol Kudela, ktorý viedol oddelenie kozmickej fyziky SAV vyše 30 rokov.

Ústav experimentálnej fyziky SAV v Košiciach patrí k špičke „astrovýskumu“ na Slovensku. Významne napríklad prispel k misii sonda Rosetta, ktorej sa podarilo pristáť na kométe. Výskumníci z Košíc takisto spolupracujú na misii BepiColombo, ktorá poletí k Merkúru, a na misii JUICE. Tá pôjde skúmať mesiace Jupitera.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #družica #satelit Interkosmos 17 (IK-17) #Ústav experimentálnej fyziky Slovenskej akadémie vied v Košiciach #Karel Kudela