Roskosmos priznal stratu ďalšej družice

Družicu Meteor-M, ktorú vyniesla do vesmíru nosná raketa Sojuz-2.1b pri druhom štarte z nového ruského kozmodrómu Vostočnyj, sa nepodarilo naviesť na správnu obežnú dráhu. Pripustila to ruská vesmírna agentúra Roskosmos. Takmer trojtonová meteorologická družica, ktorá sa podľa niektorých médií už zrútila do Atlantiku, bola podľa agentúry TASS poistená na 2,6 miliardy rubľov (37,5 milióna eur). Zahraničné agentúry píšu o ďalšej rane, ktorá postihla ruský vesmírny program.

01.12.2017 12:00
debata (5)
Štart rakety Sojuz so satelitom Meteor M na... Foto: SITA/AP, Dmitri Lovetsky
Meteor M, roskosmos, raketa, družica Štart rakety Sojuz so satelitom Meteor M na palube.

Príčinou neúspechu sa podľa predbežných zistení mohla stať ľudská chyba pri programovaní letu. Družica, ktorá už bola oddelená od nosnej rakety, vraj dostala prvý impulz na zapálenie vlastného raketového pohonu v nesprávnej orientácii, a preto sa zrútila do oceánu, uviedla agentúra Interfax s odvolaním sa na nemenované zdroje.

Oficiálne ešte príčiny stanovené neboli, Roskosmos len uviedol, že analyzuje, prečo sa nepodarilo s družicou po štarte a oddelení od nosnej rakety nadviazať spojenie. Roskosmos priznal neúspech asi tri hodiny po tom, čo vicepremiér Dmitrij Rogozin stihol ohlásiť úspešný let aj podeliť sa o ďalšie ambiciózne plány, poznamenal spravodajský server Newsru.com. Dodal, že spolu s družicou Meteor, určenou pre globálnu predpoveď počasia, bolo pravdepodobne stratených aj zvyšných 18 malých satelitov z rôznych štátov, napríklad desiatka satelitov Lemur z USA, kanadská družica LEO Vantage, nórska Aissa, japonská IDEA, švédska SEAM, dve americké družice Landmapper-BC a nemecký satelit D-Star One.

Štart bol len druhý v histórii tohto nového ruského kozmodrómu. Prvá raketa odštartovala z kozmodrómu v Amurskej oblasti na východe Ruska pred rokom a pol, 28. apríla 2016. Nosná raketa Sojuz 2.1a vtedy vyniesla na obežnú dráhu trojicu menších družíc.

Vostočnyj, ktorého vybudovanie stálo niekoľko stoviek miliárd rubľov, je prvý ruský národný kozmodróm, ktorý má Moskve zabezpečiť nezávislý prístup do vesmíru. Doteraz využívaný kozmodróm Bajkonur sa totiž pre Rusov ocitol po rozpade niekdajšieho Sovietskeho zväzu v zahraničí, pretože sa nachádza na území stredoázijského Kazachstanu.

Plocha kozmodrómu Vostočnyj by mala predstavovať po dokončení 1 035 štvorcových kilometrov, jeho dĺžka bude dosahovať až 36 kilometrov, šírka 18 kilometrov. V areáli kozmodrómu bude vyše 400 budov a zariadení, okrem iného tri odpaľovacie rampy (dve pre rakety Sojuz a jedna pre Angary), letisko, závody na výrobu paliva, 97 kilometrov ciest a necelá stovka kilometrov železničných tratí.

S prvými testovacími letmi s raketami Angara sa počíta od roku 2021. Od roku 2023 by už z Vostočného mali začať štartovať pilotované lety. V neďalekom mestečku Ciolkovskij (do roku 2015 Uglegorsk) vyrastajú ubytovacie kapacity pre 30-tisíc ľudí. Budovanie kozmodrómu sprevádzali problémy. Pre nevyplatené mzdy štrajkovali viac ako dve stovky robotníkov. Server Newsru.com pri príležitosti posledného štartu označil Vostočnyj za „najdrahší kozmodróm v dejinách ľudstva“.

Ďalší štart z Vostočného je plánovaný na 22. decembra.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #družica #Roskosmos #Meteor M