Navigácia Galileo je takmer dokončená

Európsky navigačný systém Galileo sa rozšíril o štyri satelity a je tak už len posledný krok pred dokončením. Galileo, ktorý je európskou verziou amerického GPS alebo ruského Glonassu, začal prevádzku už pred rokom, teda pred úplným dokončením, a už teraz si je možné kúpiť mobilné telefóny, ktoré Galilea podporujú. Aj keď zatiaľ ide väčšinou o drahšie, prémiové modely.

14.12.2017 14:00
VA 240 Galileo M-5 Foto:
Štyri satelity Galileo na rakete Ariane tesne pred vypustením.
debata (4)

Po úspešnom lete rakety Ariane 5 sa počet satelitov na orbite Zeme rozrástol na 22. Na budúci rok je plánovaný posledný let, takisto so štyrmi satelitmi. Úplná konštelácia bude pozostávať z 24 družíc plus dvoch náhradných. Raketa vyniesla štyri nové satelity do výšky 22 922 kilometrov. V nasledujúcich dňoch budú navedené na svoju finálnu pozíciu a potom sa začne šesťmesačná testovacia perióda, počas ktorej sa preverí, či všetky systémy fungujú správne.

„Tento štart je ďalším skvelým výsledkom, ktorý nás priviedol len jeden krok od dokončenia konštelácie,“ povedal Jan Wörner, generálny riaditeľ Európskej vesmírnej agentúry. Po dokončení Galilea sa začnú práce na jeho druhej generácii.

Služby systému Galileo pre verejnosť (Open Service) sú pre každého zdarma. Prijímače budú mať horizontálnu presnosť lepšiu ako štyri metre a vertikálnu lepšiu ako osem metrov. Pretože bola dosiahnutá dohoda o kompatibilite s americkým systémom, budú prijímače navyše zároveň využívať aj americkú GPS. Šifrovaná komerčná služba bude spoplatnená a poskytne presnosť lepšiu ako jeden meter. V kombinácii s pozemnými stanicami môže dosiahnuť presnosť až desať centimetrov.

Program Galileo je financovaný a vlastnený Európskou úniou a má zabezpečiť jej nezávislosť od amerického GPS. „Táto sieť bude nakoniec ponúkať oveľa väčšiu presnosť a spoľahlivosť, ako poskytujú iné satelitné navigačné systémy,“ sľúbil šéf francúzskej vesmírnej agentúry CNES Yves Le Gall. Riaditeľ programu Galileo v ESA Didier Faivre spresnil, že vybudovanie systému bude stáť úniu zhruba sedem miliárd eur. Riadiace centrum Galilea sídli v Prahe.

Projekt bol pomenovaný podľa významného talianskeho vedca Galilea Galileiho, ktorý sa okrem iného zaujímal aj o problémy námornej navigácie.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Európsky navigačný systém Galileo