Medzihviezdny asteroid môže viezť vodu

Prvý známy medzihviezdny asteroid veľmi netradičného tvaru môže vo svojom vnútri prevážať vodu z inej slnečnej sústavy. O tom, že skutočne ide o objekt s pôvodom v inej sústave, hovorí podľa vedcov jeho rýchlosť aj trajektória letu. Podľa prvých pozorovaní asteroid pri prelete okolo Slnka nezanechával výraznú stopu, takže sa z neho nevyparovala voda. Je však možné, že voda je ukrytá pod hrubou vonkajšou vrstvou, ktorá pomáha udržať relatívne stabilnú teplotu vnútri objektu.

21.12.2017 10:15
Asteroid 'Oumuamua Foto:
Asteroid 'Oumuamua k nám priletel z inej slnečnej sústavy a na dĺžku meria asi 400 metrov.
debata (1)

Asteroid v tvare cigary, ktorý trochu pripomína vesmírnu loď, zaujal aj pátračov po mimozemskom živote, ktorí naň v rámci iniciatívy Breaktrhough Listen natočili antény a zisťovali, či nevydáva nejaké rádiové signály. Nič však nenašli a väčšina astronómov si je istých, že ide o prirodzené teleso a nie výtvor nejakej vyspelej mimozemskej civilizácie. Objekt nazvaný 'Oumuamua podľa vedcov odráža svetlo podobne ako bežné ľadové asteroidy, ktorých povrch je tvorený prachovou škrupinou. „Podľa našich meraní na optickej a infračervenej vlnovej dĺžke 'Oumuamua ničím nepripomína umelo vytvorené teleso,“ uviedol Alan Fitzsimmons z Queens University v Belfaste.

Merania, naopak, naznačujú, že za milióny rokov, čo medzihviezdny asteroid letí vesmírom a bol vystavený kozmickému žiareniu, sa na jeho povrchu vytvorila izolačná vrstva bohatá na uhlík, ktorá chráni vnútro pred sálavým teplom zo Slnka. Aj preto má povrch 'Oumuamua červenkastý nádych podobne ako ľadové objekty na okraji našej slnečnej sústavy. „Keď prelietal okolo Slnka, povrchová teplota mohla stúpnuť na tristo stupňov Celzia, no pol metra alebo viac pod povrchom mohol zostať ľad nenarušený,“ dodal Fitzsimmons pre BBC News.

Podľa posledných meraní je 'Oumuamua desaťkrát dlhší ako široký. Ide o veľmi zvláštny, v našej slnečnej sústave dosiaľ nevidený tvar. Presné rozmery asteroidu sú stále neznáme, no predpokladá sa, že je dlhý zhruba 400 metrov. „Nepoznáme jeho hmotnosť, takže môže ísť aj o krehký objekt s nízkou hustotou,“ dodal astronóm. Môže sa teda veľmi podobať kométam, ktoré sú v našej slnečnej sústave bežné a jednu z nich veľmi podrobne preskúmala európska sonda Rosetta. „Je fascinujúce vidieť, že tento medziplanetárny objekt je tak podobný objektom z vonkajšieho regiónu našej slnečnej sústavy. Naznačuje to, že spôsob vzniku planét a asteroidov je tu veľmi podobný ako v systémoch okolo iných hviezd,“ povedal Michele Bannister, taktiež z Queens University v Belfaste.

Astronómovia už navrhli viacero vysvetlení, prečo má taký nezvyčajný tvar podobný cigare. Môže ísť o objekt, ktorý vznikol spojením viacerých telies, alebo ide o úlomok väčšieho objektu, ktorý roztrieštil výbuch supernovy. Gábor Domokos z Technologickej univerzity v Budapešti zase navrhuje, že počas miliónov rokov 'Oumuamua do tohto tvaru obrúsili nespočetné zrážky s vesmírnym prachom.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #voda #asteroid