Pred piatimi rokmi spadol meteorit Čeľabinsk

Explózia meteoritu, ktorý 15. februára 2013 dopadol v okolí ruského Čeľabinska, uvoľnila najmenej tridsaťkrát väčšiu energiu ako výbuch atómovej bomby nad Hirošimou v roku 1945. Jej sila dosiahla 500 kiloton trinitrotoluénu, v Hirošime to bolo asi 15 kiloton TNT.

16.02.2018 16:00
meteorit Čeľabinsk Foto:
Najväčší kus z meteoritu Čeľabinsk.
debata (1)

Čeľabinský meteorit, ktorý vážil pri vstupe do atmosféry nad južným Uralom okolo 12-tisíc ton a mal priemer približne 20 metrov, bol najväčším zaznamenaným objektom, ktorý zasiahol Zem od Tunguzského meteoritu v júni 1908 (ten meral vraj až 60 metrov). Sila jeho explózie bola však asi päťdesiatkrát slabšia ako v prípade Tunguzského meteoritu, ktorá je odhadovaná na 15 až 20 megaton TNT.

Čeľabinský meteorit (podľa niektorých názorov to však bola vzhľadom na veľkosť planétka) padal rýchlosťou 19 kilometrov za sekundu (asi 67-tisíc km/h), teda zhruba šesťdesiatkrát rýchlejšie ako zvuk. Pri rozpade vo výške asi 30 až 40 kilometrov nad zemou žiaril meteorit krátku chvíľu dokonca viac než Slnko. Meteorit sa podľa následného merania vekom takmer zhoduje s vekom slnečnej sústavy – 4,56 miliardy ro­kov.

Pri páde meteoritu (najväčšia z jeho častí dopadla do jazera Čebarkul) sa zranilo zhruba 1¤500 ľudí, väčšina z nich utrpela rezné rany, keď silná tlaková vlna, ktorá v oblasti okolo miliónového Čeľabinska poškodila zhruba 7-tisíc budov, rozbila okná v rozsiahlej oblasti. Úrady odhadli spôsobené škody na miliardu rubľov.

Veľký úspech sa pritom podaril českým odborníkom: ako prvý tím na svete presne vypočítali dráhu a štruktúru meteoritu. Meteorit s najväčšou pravdepodobnosťou pochádzal z planétky 86039, ktorá meria 2,2 kilometra. Výpočet českého tímu pod vedením astronóma Jiřího Borovičku z Astronomické­ho ústavu

Akadémie vied ČR v Ondřejove uviedol, že pozorovaná dráha meteoritu so sklonom 17 stupňov bola dlhá 272 kilometrov a že teleso bolo prvýkrát zachytené vo výške 95 kilometrov nad zemským povrchom. O osem sekúnd neskôr sa vo výške 45 km začal meteorit rozpadať, čím sa výrazne zvýšila plocha vystavená atmosfére, takže odparovanie narástlo a objekt bol na krátku dobu jasnejší ako Slnko.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #meteorit #čeľabinsk