Atlas hviezd zhrubol o milióny strán

Najbohatší atlas našej Galaxie a jej susedov vrátane takmer 1,7 miliardy hviezd má potenciál spustiť lavínu nových objavov o vesmíre. Teleskop Gaia Európskej vesmírnej agentúry (ESA) mapoval oblohu 22 mesiacov a okrem samotných hviezd určil aj ich polohu, vzdialenosť a pohyb. K tomu pridal vysokoprecízne merania asteroidov v našej slnečnej sústave a aj hviezdy zo susedných galaxií.

27.04.2018 14:00
20-gaia-5x Foto:
Naša galaxia Mliečna cesta a susedné galaxie a ich približne 1,7 miliardy hviezd na jednej snímke.
debata (2)

Pre astronómov sa teraz začína náročné, ale vzrušujúce obdobie, počas ktorého budú údaje z Gaie skúmať. „Nikto na svete netuší, čo tam nájdeme,“ cituje magazín Science amerického astronóma Davida Hogga z Univerzity v New Yorku. „Bude to totálna vedecká revolúcia. Ja osobne mám teraz v pláne týždeň či dva nespať,“ pridáva sa Vasilij Belokurov z Cambridgeskej univerzity.

„Pozorovania získané pomocou Gaie redefinujú základy astronómie. Gaia je veľmi ambiciózna misia, ktorá sa spolieha na rozsiahlu spoluprácu ľudí, ktorí vedia spraxovať obrovské množstvo dát,“ povedal vedecký riaditeľ ESA Günther Hasinger.

Gaia sa dostala do kozmu v decembri 2013 a so samotnou vedeckou misiou začala nasledujúci rok. Prvý balíček dát bol zverejnený v roku 2016 a obsahoval údaje o vzdialenosti a pohybe dvoch miliónov hviezd. Novú kolekciu oveľa precíznejších dát teleskop zbieral medzi 25. júlom 2014 a 23. májom 2016. Pri tých najjasnejších hviezdach sa podarilo dosiahnuť takú prenosť, akoby človek na Zemi mohol vidieť eurovú mincu na povrchu Mesiaca.

„Už len samotný počet hviezd s ich pozíciou a pohybom robí z katalógu Gaie nevídaný počin,“ uviedol Anthony Brown z Univerzity v Leidene v Holandsku. K hviezdam sú však priradené aj ďalšie údaje, ako je ich jasnosť, vzdialenosť, sfarbenie či povrchová teplota. Informácie o pohyboch hviezd umožnia astronómom skúmať minulosť našej Galaxie a jej susediek a znamenajú preto výnimočný dar pre takzvanú galaktickú archeológiu. Gaia navyše sleduje aj objekty v našej slnečnej sústave. Pomocou teleskopu bolo možné určiť pozíciu 14-tisíc asteroidov, vďaka čomu je možné určiť ich orbity, a tak nájsť aj tie potenciálne nebezpečné pre Zem.

Vďaka tomuto nákladu dát je možné očakávať v blízkej budúcnosti mnoho nových objavov. Nové údaje od Gaie sú také silné, že nové zistenia na nás priam vyskakujú," hovorí Antonella Vallenariová z Astronomického observatória v Padue. Len pri prvotnom hodnotení kvality dát vedci získali nové poznatky o evolúcii hviezd. „Vedci budú týmito dátami zamestnaní mnoho ďalších rokov, no my sme už teraz pripravení na lavínu objavov, ktoré odhalia tajomstvá našej Galaxie,“ dodal Fred Jansen z ESA.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska vesmírna agentúra #atlas hviezd #teleskop Gaia