Na Mars letí sonda InSight

Z Vandenbergovej leteckej základne v Kalifornii odštartovala nosná raketa Atlas V s robotickou sondou InSight, ktorá má po pol roku pristáť na Marse.

09.05.2018 13:00
Sonda InSight Foto:
Sonda InSight je stacionárna, ostane tam, kde pristane, a bude skúmať geológiu Marsu.
debata

InSight (Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport) je vôbec prvou misiou, ktorá bude skúmať podložie Marsu. Súčasne ide o prvú medziplanetárnu misiu, ktorá odštartovala zo západného pobrežia Spojených štátov.

Všetky doterajšie misie skúmali len povrch červenej planéty. Stacionárny robotický modul je však vybavený rôznymi zariadeniami vrátane senzorov, ktorými bude merať prúdenie tepla v planéte, zaznamenávať „marsotrasenie“ a sledovať kolísanie obežnej dráhy telesa okolo Slnka. So svojím vrtným zariadením sa napríklad dostane do hĺbky vyše štyri a pol metra, teda oveľa hlbšie než akékoľvek iné robotické zariadenia vyslané na Mars.

Získané dáta odborníkom poskytnú informácie o základných vlastnostiach jadra Marsu. Vedci tiež zistia viac o vývoji susednej planéty a o tom, či má rovnaké zloženie ako Zem.

Projekt InSight sa vyznačuje aj ďalšími zaujímavosťami. Predovšetkým ide o prvú misiu k inej planéte so štartom z Vandenbergovej základne. Všetky takéto misie doteraz v USA normálne štartovali z Kennedyho vesmírneho strediska na Floride. Novinkou je aj prvá skúška technológie malých družíc Cubes v hlbokom vesmíre. Raketa Atlas V vynesie zo Zeme spolu s modulom InSight dva minisatelity, ktoré sa potom oddelia a poletia k Marsu samostatne. Pôjde o test nových komunikačných a navigačných možností pre budúce misie. S modulom InSight sa na Mars dostanú aj dva mikročipy s menami takmer dva a pol milióna ľudí, ktorí sa na výzvu NASA prihlásili o virtuálnu palubnú letenku.

InSight poletí na Mars zhruba pol roka, pristátie je naplánované na 26. novembra v mieste Elysium Planitia. Misia má trvať o niečo viac ako jeden marťanský rok, teda zhruba dva roky pozemského roku. Podľa NASA ide presnejšie o 708 solov (marsovských dní), čo je 728 dní na Zemi. Projekt mal pôvodne odštartovať už v decembri 2015, ale technické problémy si vyžiadali odklad.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mars #sonda InSight