Haváriu vesmírnej lode Sojuz zavinil chybný snímač

Zlyhanie nosnej rakety Sojuz-FG, kvôli ktorej musela pred tromi týždňami núdzovo pristáť pilotovaná loď Sojuz MS-10 s dvojčlennou posádkou, zavinilo chybné čidlo, signalizujúce rozdelenie prvého a druhého stupňa nosnej rakety. Oznámil to v stredu Sergej Krikaľov, riaditeľ pre pilotované lety ruskej vesmírnej agentúry Roskosmos. Ďalšia loď so zásobami má k ISS letieť 16. novembra, štart ďalšej posádky by sa mohol odohrať 3. decembra.

31.10.2018 14:19
Rusko vesmír ISS štart sojuz vrtulnik, step Foto: ,
Na snímke pátracie a záchranárske jednotky na mieste núdzového pristátia kabíny Sojuz MS-10 v kazašskej stepi.
debata (2)

Krikaľov podľa agentúry TASS uviedol, že pred pár dňami skončili práce vyšetrujúcej komisie, ktorá zistila, že pri „neštandardnom“ oddelení prvého stupňa nosnej rakety sa poškodila nádrž s palivom druhého stupňa. „Príčinou, ako zistila komisia, bolo chybné fungovanie snímača, ktorý signalizuje rozdelenie prvého a druhého stupňa,“ povedal. Dodal, že teraz sa podnikajú kroky na zaistenie bezpečnosti ďalších letov.

Krikaľov tiež ohlásil, že na 16. novembra je naplánovaný štart nákladnej lode Progress MS-11, ktorá má na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS) dopraviť zásoby. Ruský vesmírny priemysel sa podľa Krikaľova snaží, aby loď s novou posádkou pre ISS odštartovala 3. decembra a aby sa doterajšia posádka orbitálnej stanice mohla vrátiť na Zem „niekedy okolo 20. decembra“.

"Pred odletom ďalšej posádky (na ISS) sa majú uskutočniť tri štarty rakiet bez posádky. Jeden sa už odohral z kozmodrómu Pleseck (25. októbra s vojenskou družicou), ďalší sa uskutoční z kozmodrómu Kourou a nasledovať bude nákladná loď Progres, ktorá mala odštartovať 30. októbra, ale kvôli dodatočnej prehliadke nosných rakiet bol štart odložený na 16. novembra, "povedal Krikaľov na slávnosti venovanej 55. výročiu existencie moskovského Ústavu lekársko-biologických problémov (IMBP) Ruskej akadémie vied.

Raketa Sojuz-FG nedokázala 11. októbra vyniesť na stanovenú obežnú dráhu kozmickú loď Sojuz MS-10 s dvoma novými členmi posádky Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS). Potom, čo po oddelení prvého stupňa rakety zlyhal motor druhého stupňa, sa ruský kozmonaut Alexej Ovčinin a Američan Nick Hague vďaka záchrannému systému úspešne vrátili na Zem.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #ISS #Sojuz