Ruský Sojuz úspešne vyniesol na obežnú dráhu trojčlennú posádku

Z kazašského kozmodrómu Bajkonur sa dnes prvýkrát po neúspešnom októbrovom štarte vydala k Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) ruská pilotovaná raketa Sojuz. Trojčlenná posádka, ktorej členmi sú Rus Oleg Kononenko, Američanka Anne McClainová a Kanaďan David Saint-Jacques, má k ISS doraziť dnes večer a na obežnej dráhe má stráviť 194 dní.

03.12.2018 14:14
Rusko vesmír ISS Sojuz Misia 58-59 prípravy Foto: ,
Na snímke členovia misie 58-59 programu ISS, zľava Kanaďan David Saint Jacques, Rus Oleg Kononenko a Američanka Anne McClainová.
debata (15)

Loď Sojuz MS-11 úspešne vyniesla na obežnú dráhu nosná raketa Sojuz-FG, teda rovnaký typ, ktorý 11. októbra nedokázal dopraviť na stanovenú dráhu kozmickú loď Sojuz MS-10 s dvojčlennú posádkou. Po oddelení prvého stupňa rakety vtedy zlyhal motor druhého stupňa a ruský kozmonaut Alexej Ovčinin a Američan Nick Hague sa s použitím záchranného systému museli vrátiť na Zem.

Kapitán lode Sojuz MS-11 Kononenko sa dnes vydal na obežnú dráhu už po štvrtýkrát, pre McClainovú a Saint-Jacquesa išlo o prvý štart. Ich let sa mal pôvodne uskutočniť až koncom decembra, o zmene dátumu sa rozhodlo kvôli októbrovej havárii.

Nosná raketa Sojuz-FG prešla podľa ruských médií pred dnešným štartom dôkladnou previerkou, ostrý test tento typ absolvoval v polovici novembra, kedy raketa Sojuz-FG na obežnú dráhu úspešne vyniesla nákladnú loď Progress.

Na ISS je teraz trojčlenná posádka, ktorú tvorí Rus Sergej Prokopjev, Američanka Serena Auňónová Chancellorová a Nemec Alexander Gerst. Na Zem by sa mali vrátiť 20. decembra. Ovčinin a Hague, ktorých októbrový rokov zlyhal, by mali náhradný štart absolvovať v budúcom roku.

Nová posádka ISS má pred sebou takmer päťdesiatku vedeckých pokusov, čaká ju ale aj obsluha ruskej nákladnej lode Progress a amerických lodí firiem SpaceX a Boeing. V druhej decembrovej dekáde by mali kozmonauti Kononenko a Prokopjev vystúpiť do otvoreného vesmíru, aby zvonku preskúmali záhadný otvor vyvŕtaný zo zatiaľ neznámeho dôvodu v plášti kozmickej lode Sojuz MS-09, ktorá je k ISS pripojená.

Dnešnú cestu Sojuzu k ISS kozmonauti podstúpia v skrátenom režime, po štyroch obletoch Zeme sa majú k ISS priblížiť o 18:35 SEČ. Do roku 2013 trvala cesta kozmických lodí k ISS dva dni.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #ISS #Sojuz #Bajkonur