Sonda Voyager 2 opustila našu slnečnú sústavu

Americká sonda Voyager 2, ktorá vyštartovala zo Zeme v roku 1977, opustila našu slnečnú sústavu ako druhý človekom zostrojený objekt. Informovala o tom v pondelok stanica BBC s odvolením sa na vedcov z Americkej geofyzikálnej únie (AGU), ktorí sa stretli na konferencii vo Washingtone.

11.12.2018 10:05
Voyager 2, sonda, NASA, vesmír, veda Foto: ,
Súčasná poloha sondy je približne 18 miliárd kilometrov od Zeme. Voyager 2 sa pohybuje rýchlosťou zhruba 54 000 kilometrov za hodinu.
debata (60)

Sondu vypustili o 16 dní skôr ako jej „dvojča“ Voyager 1, avšak rýchlejšia trajektória tejto sondy znamená, že sa dostala do „priestoru medzi hviezdami“ o šesť rokov skôr ako Voyager 2.

Obe sondy sa teraz nachádzajú v „medzihviezdnom priestore“, pričom Voyager 2 sa dostal mimo našu slnečnú sústavu 5. novembra. Sonda má podľa odborníkov z NASA na svojej palube zariadenie, vďaka ktorému bude možné uskutočniť pozorovanie „brány do medzihviezdneho priestoru“ – prvé svojho druhu.

Súčasná poloha sondy je približne 18 miliárd kilometrov od Zeme. Voyager 2 sa pohybuje rýchlosťou zhruba 54 000 kilometrov za hodinu. Voyager 1 je ešte ďalej a pohybuje sa rýchlejšie – od Zeme ho delí 22 miliárd kilometrov a letí rýchlosťou 61 000 kilometrov za hodinu.

Obe sondy boli primárne vyslané do vesmíru, aby skúmali planéty Saturn, Urán a Neptún. Túto úlohu splnili v roku 1989 a odvtedy pokračujú v ceste do hlbín vesmíru.

Projektová manažérka sond Voyager Suzanne Doddová pre BBC uviedla, že by bola rada, ak by obe sondy pokračovali vo svojej ceste až do roku 2027.

60 debata chyba
Viac na túto tému: #NASA #sonda voyager