ESA a ArianeGroup budú skúmať možnosť ťažby surovín na Mesiaci

Spoločnosť ArianeGroup uzavrela s Európskou vesmírnou agentúrou (ESA) ročný kontrakt na preštudovanie možnosti vyslať misiu na Mesiac do roku 2025 a pripraviť prípadnú ťažbu a využitie tamojšieho regolitu. ArianeGroup o tom informovala na svojom webe.

22.01.2019 17:15
Mesiac, zatmenie Foto: ,
Z lunárneho regolitu, horninového povrchu, možno podľa expertov extrahovať vodu a kyslík, čo umožňuje uvažovať o nezávislej prítomnosti ľudí na Mesiaci.
debata (23)

Z lunárneho regolitu, horninového povrchu, možno podľa expertov extrahovať vodu a kyslík, čo umožňuje uvažovať o nezávislej prítomnosti ľudí na Mesiaci. Vďaka tomu by tam tiež bolo možné vyrábať palivo potrebné pre vesmírne výpravy na väčšie vzdialenosti.

ArianeGroup tiež uviedla, že k realizácii kontraktu už spojila sily s niekoľkými európskymi spoločnosťami, ktoré by sa postarali o zabezpečenie rôznych aspektov misie – pristávací modul, zariadenia pre prácu na Mesiaci, spojenie a o ďalšie súvisiace služby.

„Toto stopercentne európske inovatívne konzorcium by tak mohlo poskytnúť služby pre realizáciu celej misie,“ tvrdí ArianeGroup, ktorá je známa svojimi nosnými raketami Ariane, ktoré dopravujú družice na obežnú dráhu. Toto konzorcium by podľa spoločnosti malo byť schopné zabezpečiť celú prepravu potrebného nákladu od štartu zo Zeme až po pristátí na Mesiaci a tiež všetku komunikáciu.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #mesiac #ESA #misia na Mesiac