Vedci vyriešili záhadu hnedých pánd. Za ich vzácne sfarbenie môže chýbajúca sekvencia DNA

Výskumníkom sa podarilo objaviť príčinu hnedého sfarbenia srsti niektorých pánd veľkých, podľa nich za to môže chýbajúci úsek DNA. Informoval o tom odborný časopis Nature, ktorý sa odvoláva na príslušnú štúdiu.

22.03.2024 14:00
hnedá panda Foto:
Čínsku verejnosť už niekoľko rokov fascinuje jediná hnedobiela panda menom Čchi-caj chovaná v zajatí.
debata (4)

Vedci odhalili príčinu nezvyčajného sfarbenia srsti vďaka genetickým informáciám troch trojíc, ktoré sa skladali z páru a mláďaťa, spojených s dvoma hnedými pandami Čchi-caj a Tan-tan. Ďalej skúmali genóm 29 čiernobielych zvierat. Hnedým pandám chýba podľa zistení krátkej sekvencie DNA v géne Bace2, ktorý súvisí s pigmentáciou.

Ďalej skúmali genóm 29 čiernobielych zvierat. Hnedým pandám chýba podľa zistenia krátkej sekvencie DNA v géne Bace2, ktorý súvisí s pigmentáciou.

Vedci sa domnievajú, že hnedo sfarbené pandy majú identické kópie spomínaného génu Bace2. Vďaka genetickému sekvenovaniu, pomocou ktorého sa zisťuje poradie nukleónových báz v DNA, sa potvrdilo, že obom kópiám chýba u hnedých pand rovnaký úsek 25 párov báz. Tím vedcov tiež zistil, že v porovnaní s chlpmi čiernobielych pánd majú tie hnedé zrejme menej melanozómov, čo sú organely zodpovedné za pigmentáciu chlpov a kože.

„Prelomom tejto práce je zistenie, že k zmene sfarbenia môže viesť aj chýbajúci gén či genetický segment,“ uviedol evolučný genetik Š' Pcheng. „Z pohľadu genetiky ide o úplne nový objav,“ dodal. Vedecký tím teraz plánuje preskúmať, ako absencia 25 párov báz vedie k zmenám vo veľkosti a počtu melanozómov u hnedých pánd.

vlky Čítajte viac Zmutované vlky v okolí Černobyľa dokážu odolávať rakovine, ukázali výsledky dlhodobej štúdie

Čínsku verejnosť už niekoľko rokov fascinuje jediná hnedobiela panda menom Čchi-caj chovaná v zajatí. Výskumníci ju našli opustenú v prírode. Teraz žije v Stredisku pre chov a ochranu divokých zvierat Lou-kuan-tchaj. Prvá zdokumentovaná hnedá panda Tan-tan už zomrela. V histórii bolo zaznamenaných len sedem hnedo zafarbených pánd, všetky pochádzali z pohoria v čínskej provincii Šen-si.

Výsledky štúdie možno pravdepodobne vztiahnuť aj na divoko žijúce pandy.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #vedci #DNA #Pandy