Niečo prederavilo Galaxiu. Môže to byť temná hmota

Nové zistenia naznačujú, že čosi spôsobilo v Mliečnej dráhe množstvo dier. Za ich identifikovaním stojí vedkyňa Ana Bonacaová z astrofyzikálneho ústavu Harvard-Smithsonian v americkom Bostone.

20.05.2019 10:06
teleskop Gaia, Mliečna cesta Foto:
Teleskop Gaia a Miečna cesta.
debata (6)

Na nedávnej konferencii oznámila, že sériu otvorov objavila v najdlhšom hviezdnom prúde našej Galaxie nazývanom GD-1. Môže za ne vraj temná hmota.

Hviezdne prúdy ako GD-1 sú podľa vedcov pozostatky obrích hviezdokôp alebo trpasličích galaxií, ktoré boli zachytené tou našou.

Za normálnych okolností sú zmienené systémy tvorené jedným prúdom. Mapa GD-1 vo vysokom rozlíšení vytvorená pomocou dát zo zariadení Gaia, čo je vesmírne observatórium Európskej vesmírnej agentúry (ESA), ale odhalila v prúde medzery spolu s výčnelkami pripomínajúcimi tŕne, ktoré neboli doteraz pozorované.

Autorka štúdie aj jej kolegovia sa domnievajú, že do prúdu vtrhlo niečo veľké, čo sa však nepodobá žiadnym objektom, ktoré sledovali. Podľa nich by to mohlo byť spôsobené zhlukom temnej hmoty.

Temná hmota je len hypotetický objekt, ktorý nie je pozorovateľný. Vedci pozorujú iba jej gravitačný vplyv. Podľa niektorých teórií tvorí táto hmota cez 20 percent vesmíru.

Na potvrdenie svojej teórie či na vylúčenie iných možností ale potrebujú viac pozorovaní.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #veda #galaxia #temná hmota