FOTO: Vzácny nebeský úkaz. Milióny ľudí v Severnej Amerike mohli pozorovať úplné zatmenie Slnka

Milióny ľudí v Mexiku, Spojených štátoch a Kanade mali v pondelok možnosť pozorovať úplne zatmenie Slnka. Astronomické divadlo sa začalo v Mexiku tesne po 11.00 h miestneho času, keď tma zahalila letovisko Mazatlán na pobreží Tichého oceánu.

08.04.2024 18:30 , aktualizované: 09.04.2024 01:05
debata
Mesiac čiastočne zakrýva slnko počas úplného...
Mesiac čiastočne zakrýva slnko počas úplného...
+10Mesiac takmer zakrýva Slnko počas úplného...

Úplne zatmenie Slnka bolo následne možné pozorovať v 15 štátoch USA. Na záver ho mohli sledovať obyvatelia východokanadskej provincie Newfoundland a Labrador, ktorá leží pri Atlantickom oceáne. Z ďalších oblastí severoamerického kontinentu bolo možné pozorovať aspoň čiastočné zatmenie Slnka.

V americkom štáte Texas pozorovanie komplikovala oblačnosť. V meste Mesquite východne od Dallasu sa zhromaždili stovky ľudí, ktorí jasali, keď sa mraky rozplynuli tesne pred úplným zatmením. Miestne úrady obyvateľom pripomenuli, že posledné úplne zatmenie Slnka sa v týchto končinách odohralo v 70. rokoch 19. storočia. Počasie sa na poslednú chvíľu zlepšilo aj neďaleko Austinu.

Najlepšie podmienky na pozorovanie vzácneho nebeského úkazu boli v štáte Arkansas, regióne Nové Anglicko a v kanadských provinciách New Brunswick a Newfoundland a Labrador. Tzv. pás totality, odkiaľ bolo úplné zatmenie Slnka možné v pondelok pozorovať, prechádzal aj cez mestá Indianapolis, Cleveland, Buffalo, a Montreal.

Úplné zatmenie Slnka nastáva, keď sa Slnko, Mesiac a Zem zoradia do jednej priamky. V jednotlivých oblastiach v Severnej Amerike trvalo maximálne štyri minúty a 28 sekúnd.

Strach sa mení na úžas

Podľa odhadov zatmenie sledovali desiatky až stovky miliónov ľudí. Po trase pása totality sú vypredané alebo niekoľkonásobne zdražené hotely, ľudia nakupovali ochranné okuliare aj iné pomôcky a v kempingoch a parkoch rozkladali stolíky, stoličky aj chladiace boxy na pivo, opísali americké médiá.

zväčšiť Táto kombinácia fotografií zobrazuje dráhu... Foto: SITA/AP, Fernando Llano
zatmenie slnka koláž Táto kombinácia fotografií zobrazuje dráhu Mesiaca sprava doľava počas úplného zatmenia Slnka pri pohľade z Mazatlanu v Mexiku, pondelok 8. apríla 2024.

Skúsený pozorovateľ zatmení aj autor knihy o ňom Anthony Aveni uviedol, že každé zatmenie, ktorého bol svedkom, v ľuďoch vyvolá hlboký úžas a prebudí pocit spolupatričnosti. Niektorí sa rozplačú a začnú objímať ľudí okolo seba. „Napriek tomu, kým ste alebo ako žijete, pohľad na zatmenie sa začína strachom. Ten obraz vás šokuje, "opísal Reuters Aveni. "Ten strach sa ale postupne mení na úžas a potom pocit vznešenosti,“ dodal pozorovateľ.

Pre obyvateľov kontinentálnych Spojených štátov a Kanady sa ďalšia príležitosť pozorovať úplné zatmenie naskytne v roku 2044. V Európe ho bude možné zhliadnuť 12. augusta 2026, keď pás totality prejde cez sever Španielska.

Vizualizácia Zeme počas úplného zatmenia Slnka.

zatmenie Slnka Čítajte viac Ľudia naprieč Amerikou mohli pozorovať prstencové zatmenie Slnka
debata chyba
Viac na túto tému: #USA #slnko #zatmenie slnka