Ľudia naprieč Amerikou mohli pozorovať prstencové zatmenie Slnka

Pozorovatelia oblohy na celom americkom svetadiele v sobotu videli vzácnu nebeskú udalosť - prstencovité zatmenie Slnka, píše agentúra AFP.

14.10.2023 19:07 , aktualizované: 22:35
zatmenie Slnka Foto: ,
Prstencové zatmenie Slnka 14. októbra 2023 v národnom parku Bryce Canyon v Utahu.
debata

V meste Albuquerque v americkom štáte Nové Mexiko sa zhromaždil dav ľudí s ochrannými okuliarmi, ktorí ako jedni z mnohých na západe USA sledovali, ako Mesiac prechádza medzi Slnkom a Zemou v najvzdialenejšom bode od našej planéty. Keďže je Mesiac tak ďaleko, nezakrýva Slnko úplne a vytvára efekt „ohnivého kruhu“.

V priebehu niekoľkých hodín prechádzala najvýraznejšia „dráha prstenca“ cez niekoľko veľkých miest vrátane Eugene v Oregone a San Antonia v Texase, pričom čiastočné fázy zatmenia trvali hodinu alebo dve pred a po zatmení.

Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) k javu usporiadal priamy prenos s odborným komentárom.

„Nepozerajte sa na Slnko cez objektív fotoaparátu, teleskopu, ďalekohľadu alebo iného optického zariadenia, keď máte nasadené okuliare proti zatmeniu alebo používate ručný slnečný prijímač – koncentrované slnečné žiarenie prepáli filter a spôsobí vám vážne poranenie očí,“ uvádza NASA.

Vedci dnešok chápu ako príležitosť pre osvetu aj ako zdroj nových poznatkov o Slnku, zaznelo vo vysielaní NASA.

Zatmenie prechádzalo cez Mexiko a Strednú Ameriku, potom cez Kolumbiu a severnú Brazíliu do Južnej Ameriky a skončilo sa pri západe Slnka v Atlantickom oceáne.

Ľudia pozorujú prstencové zatmenie Slnka 14.... Foto: SITA/AP, Rick Bowmer
zatmenie slnka Ľudia pozorujú prstencové zatmenie Slnka 14. októbra 2023 v národnom parku Bryce Canyon v Utahu.

Udalosť slúži aj ako „generálna skúška“ pred úplným zatmením, ktoré má nastať v apríli 2024. Obe zatmenia budú pre vedu „absolútne úchvatné,“ povedala Madhulika Guhathakurtová, americká vedecká pracovníčka heliofyzikálneho programu.

Zatmenia Slnka majú výrazný vplyv na horné vrstvy atmosféry, napríklad na ionosféru, ktorá je plná nabitých častíc a je zodpovedná za odrážanie a lámanie rádiových vĺn. „Hoci sa atmosférické účinky zatmení Slnka skúmajú už viac ako 50 rokov, stále zostáva mnoho nezodpovedaných otázok,“ povedala Guhathakurtová.

Úplné zatmenie Slnka sa v USA uskutočnilo v roku 2017. Po budúcoročnom úplnom zatmení bude ďalšie až v roku 2044, zatiaľ čo ďalšie prstencové zatmenie nastane v roku 2046.

raketa, NASA, psyche Čítajte aj Sonda NASA úspešne odštartovala k asteroidu Psyche, planétke bohatej na kovy
debata chyba
Viac na túto tému: #slnko #NASA #zatmenie slnka