V auguste budú 'padať' hviezdy

Divadlo, ktoré sa opakuje každý rok – meteorický roj Perzeidy. Zem sa už čoskoro stretne s prúdom prachových častíc v dráhe periodickej kométy 109P/Swift-Tuttle. Počas maximálnej frekvencie „spadne“ nad ránom 13. augusta na oblohe 45 až 60 meteorov za hodinu.

01.08.2019 09:00
12 Perzeida nad hvezdarnou Foto:
Perzeida nad budovou observatória Astronomického ústavu SAV na Skalnatom plese.
debata (2)
„Meteory sa pohybujú mimo atmosféry po rovnobežných dráhach a po vniknutí do zemskej atmosféry zhoria vo výškach nad 80 km. Pri pozorovaní zo Zeme vplyvom perspektívy zdanlivo vyletujú z jedného miesta na oblohe, ktoré leží v súhvezdí Perzea. Odtiaľ pochádza pomenovanie Perzeidy,“ vysvetľuje docent Ján Svoreň z Astronomického ústavu SAV.

Meteorický roj môžeme pozorovať od poslednej dekády júla do polovice augusta, pričom jednotlivé meteory sa vyskytujú až do polovice septembra. Z hľadiska pozorovania je dôležité vedieť, že rozloženie meteorov okolo maxima je silne asymetrické. Už 10 dní pred maximom je možné pozorovať zvýšenú frekvenciu Perzeíd, po maxime však ich počet prudko klesá a už po troch dňoch možno pozorovať len jednotlivé kusy. Doporučené obdobie na pozorovanie je od 5. do 14. augusta.

Perzeidy nafotené zo Skalnatého plesa nad... Foto: SAV
11 dva-meteory Perzeidy Skaln Pleso Perzeidy nafotené zo Skalnatého plesa nad masívom Lomnického štítu.

„Pozorovanie v blízkosti maxima nad ránom 13. augusta bude tento rok rušiť Mesiac, ktorý bude len 2 dni pred splnom. Napriek tomu je frekvencia Perzeíd tak vysoká, že ich zaznamenáme aj pri svietiacom Mesiaci,“ povedal astronóm.

Obežná doba kométy 109P/Swift-Tuttle je 133 rokov. Väčšina prachových častíc bola súčasťou mraku tisíc a viac rokov. Po predposlednom prechode perihéliom v roku 1859 sa po 6 rokoch, teda v roku 1865, uvoľnil z kométy oblak častíc, ktorý je v súčasnosti pozorovaný ako samostatné vlákno prejavujúce sa zvýšenou frekvenciou zhruba jeden deň pred celkovým maximom.

Informácie poskytla Monika Hucáková zo SAV

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Kométa #hviezdy #perzeidy #vesmírne divadlo #meteorický roj