Kanaďania zachytili tajomné rádiové vlny z kozmu

Kanadským astronómom sa podarilo zaznamenať nové rádiové vlny z hlbokého kozmického priestoru.

23.08.2019 15:00
teleskop Foto:
Rádioteleskop CHIME.
debata (5)

Išlo o osem opakujúcich sa signálov, detekovaných pomocou rádioteleskopu CHIME (Canadian Hydrogen Intensity Mapping Experiment). Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na odborný článok časopisu Astrophysical Journal Letters.

Takéto rýchle rádiové záblesky zo vzdialených galaxií zvyčajne trvajú len niekoľko milisekúnd, ale sú schopné vydávať viac energie než 500 miliónov našich Sĺnk.

Animation illustrating the random appearance of Fast Radio Bursts on the sky. from NRAO Outreach on Vimeo.

Teleskop CHIME na observatóriu Dominion Radio Astrophysical Observatory v Britskej Kolumbii, ktorý vlny odhalil, sa skladá zo štyroch cylindrických reflektorov, z ktorých každý je vybavený 256 anténami. Prístroj nepretržite, 24 hodín denne, skenuje jednotlivé body na oblohe a pátra po rýchlych rádiových zábleskoch.

Už skôr ich tento rádioteleskop objavil trinásť, iba jeden z nich sa však vtedy opakoval – podľa januárovej správy stanica BBC prišiel z rovnakého zdroja vzdialeného 1,5 miliardy svetelných rokov.

Čo sa týka aktuálne detekovaných vĺn, vedci si zároveň všimli, že záblesky, ktoré sa opakovali, mali tendenciu vysielať dlhšie signály než tie, ktoré sa neopakovali.

Dané rýchlo sa opakujúce záblesky tak môžu obrazne aj doslova priniesť nové svetlo na pôvod rádiových vĺn. Taktiež môžu pomôcť objasniť, čo presne tieto signály spôsobuje, a lepšie je lokalizovať, verí správa v magazíne Astrophysical Journal Letters.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #teleskop #astronómovia #kozmos #reflektory