Slováci pomenujú svoju exoplanétu a jej materskú hviezdu

Do 31. októbra môžu Slováci hlasovať za niektorý z návrhov pre pomenovanie exoplanéty objavenej v roku 2007 a jej materskej hviezdy.

19.09.2019 17:47
Exoplanéta Kepler-7b Foto:
Ilustračné foto - na fotke exoplanéta Kepler-7b v porovnaní s planétou Jupiter.
debata (2)

Aj Slovensko má svoju exoplanétu, ktorú jej pridelil výbor Medzinárodnej astronomickej únie IAU100 NameExoWorlds. Planéta bola objavená v roku 2007 pri hviezde s označením HAT-P-5. „Táto hviezda, premietajúca sa do letného súhvezdia Lýra, je podľa najnovších meraní družice Gaia od Zeme vzdialená asi 990 svetelných rokov,“ upresňuje Medzinárodná astronomická únia (skr. IAU), ktorá pôsobí aj na Slovensku. Hviezda sa veľmi podobá nášmu Slnku, no je o niečo väčšia, ťažšia s teplotou na úrovní zhruba –73 stupňov Celzia (200 Kelvinov). Vznikla pred 1,7 až 2,5 miliardami ro­kov.

Exoplanéta s hustotou menšou než voda

V planetárnom systéme hviezdy HAT-P-5 bola zatiaľ objavená len jediná planéta s označením HAT-P-5b. A práve pre ňu a jej hviezdu mali Slováci vymyslieť nové označenie. Z takmer 550 návrhov do užšieho kola postúpilo dvanásť. Ich zoznam sa nachádza na stránke Medzinárodnej astronomickej únie. Hlasovať za niektorý z dvojice návrhov môže ktokoľvek až do 31. októbra 2019. Prvý z dvojice pomenuje materskú hviezdu, druhý zas planétu.

Podľa víťazného návrhu bude napokon planéta s hviezdou pomenované. V užšom výbere sa objavili názvy ako Kamilka, Margarétka, Svarožič, Valibuk, Gerlach alebo netypický Chasoň a Kráľomoc. Spomínaný Chasoň je staroslovanské pomenovanie Slnka a Kráľomoc pomenovanie Jupitera, na ktorý sa objavená exoplanéta svojou veľkosťou najviac ponáša. „Tieto názvy možno neznejú astronomicky, ale majú práve odzrkadľovať špecifické národné reálie. Majú podporu aj vo vedeckých prácach, či literárnych dielach,“ uviedol jeden z autorov súťažných návrhov, Miroslav Mesaroš.

Slovenská exoplanéta patrí do kategórie horúcich Jupiterov. Svoju materskú hviezdu obehne za asi 67 hodín, má hmotnosť 1,06-násobku Jupitera, je teda asi 337-krát hmotnejšia ako Zem. „Zaujímavé je, že pri tejto hmotnosti je priemerná hustota tejto planéty menšia ako hustota vody, takže by na dostatočne veľkom oceáne plávala,“ uviedla IAU. Exoplanétu je už od polovice apríla možné pozorovať celú noc. Od septembra je viditeľná v prvej polovici noci, na juhozápade až západe. Aby ste ju však videli, musíte mať ďalekohľad a dostatočne tmavú oblohu.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #exoplanéta #Medzinárodná astronomická únia #IAU100 NAmeExoWorlds #HAT-P-5