Astronautky NASA sa po historickom výstupe do otvoreného vesmíru vrátili na ISS

Astronautky amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) Christina Kochová a Jessica Meirová sa po svojom historickom, čisto ženskom výstupe do otvoreného vesmíru v piatok vrátili na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS).

18.10.2019 13:55 , aktualizované: 22:58
ISS, Medzinárodná vesmírna stanica, vesmír Foto: ,
Medzinárodná vesmírna stanica.
debata (11)

Obe astronautky vošli do pretlakovej komory ISS približne o 20.40 h – na „vychádzke“ strávili bez niekoľkých sekúnd sedem hodín, informovala tlačová agentúra DPA.

„Tepelný kryt zatvorený. Dobrá práca,“ vyhlásila Stephanie Wilsonová, koordinátorka výstupov do otvoreného vesmíru v riadiacom stredisku v texaskom meste Houston. Výstup nebude pokladaný za ukončený, kým sa pretlaková komora znova nenatlakuje, uviedla hovorkyňa NASA vo vysielaní televízie patriacej tomuto úradu.

Išlo o prvý výstup do kozmu, na ktorom sa zúčastnili len ženy a ani jeden mužský astronaut. Dvojica astronautiek mala počas výstupu opraviť pokazený regulátor napájania umiestnený na vonkajšej strane ISS. Namiesto pokračovania inštalovania ďalších lítium-iónových batérií, ktoré bolo odložené, bolo potrebné najprv nahradiť spomínaný regulátor napájania.

NASA plánovala vykonať čisto ženskú prechádzku už na jar, nemala vtedy však dostatok skafandrov v strednej veľkosti, aké ženy potrebovali.

Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) zdôrazňuje, že víkendová porucha regulátora nemá žiadny vplyv na bezpečnosť posádky, energie má stanica aktuálne dosť. Daný problém ale zabraňuje novým lítium-iónovým batériám nainštalovaným pri orbitálnom laboratóriu vykonávať iné napájanie ISS.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #ISS #NASA #astronautky