NASA chystá ďalšie dve pracovné smeny ženského tímu mimo ISS

Americká vesmírna agentúra NASA chystá v januári ďalšie dva pracovné výstupy čisto ženského tímu do otvoreného kozmu. Astronautky Christina Kochová a Jessica Meirová, ktoré ako prvé ženy bez mužov pracovali mimo Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) už vlani v októbri, budú mať teraz za úlohu pokračovať v nahrádzaní nikel-vodíkovej batérie lithium-iónovými.

09.01.2020 10:09
mier selfie Foto:
Posád teraz tvorí šesť kozmonautov. Okrem Kochovej, Meirovej, Morgana a Parmitana aj ruskí kozmonauti Alexandr Skvorcov a Oleg Skripočka.
debata (1)

Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) to oznámil na svojom webe.

Druhý spoločný výstup mimo ISS astronautky čaká podľa plánu najprv budúci týždeň v stredu 15. januára. O päť dní neskôr, v sobotu 20. januára, by Kochová a Meirová mali na vonkaješej strane orbitálneho komplexu výmenu batérií dokončiť.

Vôbec prvú pracovnú zmenu ženského tímu „vonku“ spolu absolvovali 18. októbra. Úspešne pri nej splnili úlohu nahradiť regulátor napájania (BCDU), ktorý niekoľko dní predtým vypovedal službu. Museli pri tom v skafandroch stráviť takmer sedem a pol hodiny, pričom pracovná doba mimo ISS je zvyčajne stanovená na šesť a pol hodiny.

Kvôli poruche na BCDU sa NASA rozhodla dočasne pozastaviť výmenu batérií. S inštaláciou nových, lítium-iónových posádka orbitálneho komplexu začala už predvlani.

Ak práca Kochovej a Meirovej na výmene batérií prebehne podľa plánu, chce americká vesmírna agentúra ešte v januári uskutočniť tretiu „vonkajšiu“ pracovnú zmenu. Pri nej by astronaut NASA Andrew Morgan a jeho kolega z Európskej vesmírnej agentúry (ESA) Luca Parmitano, ktorý je v súčasnosti veliteľom posádky orbitálneho komplexu, mali dokončiť inštaláciu nového chladiaceho zariadenia detektora kozmického žiarenia, Alfa magnetického spektrometra (AMS).

AMS je experimentálna modul časticovej fyziky pre meranie kozmického žiarenia. Jednou z jeho úloh je hľadať dôkazy o existencii antihmoty v kozmickom žiarení. Parmitano a Morgan na údržbe a oprave AMS pracovali už v novembri a začiatkom decembra. Podľa NASA ide o najkompliko­vanejší servisný úkon od opravy Hubblovho vesmírneho teleskopu.

Šesťčlennú posádku ISS teraz popri Kochovej, Meirovej, Morgana a Parmitana tvoria ešte ruskí kozmonauti Alexander Skvorcov a Oleg Skripočka.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #ISS #NASA #práca v otvorenom kozme