Japonci plánujú vyslať sondu k marsovským mesiacom

Japonsko chce v roku 2024 vyslať robota do marsovského systému. Počas misie navštívi pozoruhodné mesiace červenej planéty, ktoré sa volajú Phobos a Deimos, a bude zbierať vzorky prachu z jedného z nich. Informovala o tom agentúra Reuters.

04.03.2020 07:13
mme Foto:
Martian Moon Exploration (MMX).
debata

Výskumná kozmická loď Martian Moon Exploration (MMX) vstúpi na stálu obežnú dráhu, aby pozorovala oba mesiace jeden rok. Využívať pritom bude neutrónový a gama lúčový spektrometer na určenie zloženia týchto telies, oznámila japonská vesmírna agentúra JAXA.

Loď MMX tiež pristane na objekte Phobos a vyšle naň menšie vozítko. Svojim ramenom na zber vzoriek sa rover potom zavŕta vo vrstve prachu do hĺbky dvoch centimetrov, kde bude zbierať vzorky prachu s hmotnosťou 10 gramov.

Hlavnými cieľmi misie je preskúmať pôvod týchto dvoch mesiacov, nájsť dôkazy o tom, že na nich bývala prítomná voda a zmerať intenzitu slapových síl, ktoré za 30 až 50 miliónov rokov Fobos roztrhnú, ako vedci očakávajú.

Slapová sila je druhotný efekt gravitačnej sily. Keď sa totiž teleso ocitne pod vplyvom gravitácie iného, ​​gravitačné zrýchlenie na bližšej a vzdialenejšej strane sa môže značne líšiť. To vedie k pokriveniu tvaru telesa, bez toho aby sa najprv menil jeho objem.

debata chyba
Viac na túto tému: #obežná dráha #mars #robot #červená planéta #mesiace