Hypotetická planéta Deväť môže byť pradávnou čiernou dierou

Astronómovia z americkej Harvardovej univerzity chcú zistiť, či je hypotetická planéta Deväť, teda zatiaľ neviditeľná deviata planéta Slnečnej sústavy, prastarou čiernou dierou.

15.08.2020 08:01
planeta9 Foto:
debata (3)

Predložili tak novú úlohu pre misiu LSST (Legacy Survey of Space and Time), ktorá má skúmať celú južnú oblohu. Informáciu priniesla agentúra Reuters.

Projekt sa chce pokúsiť využiť nové observatórium v ​​Čile, ktorí je teraz vo výstavbe, a zistiť, či je hypotetická planéta Deväť nášho hviezdneho systému pravekou, tzv. primordiálnou čiernou dierou, a nie obyčajnou planétou.

Podľa novej štúdie publikovanej v akademickom žurnále The Astronomical Journal Letters by mohli byť k detekcii čiernej diery využité kométy v takzvanom Oortovom oblaku (hypotetický útvar, ktorý má tvoriť množstvo malých objektov), pretože zachytená kométa by vzplanula a senzory optického teleskopu na chystanom observatóriu by ju zaznamenali.

Závery vedcov z Harvardu sú také, že kométa blížiaca sa k čiernej diere by sa doslova roztopila po tom, ako by sa stretla so žiarou akrečného disku diery. Prílivové sily čiernej diery by potom kométu narušili a uložili hmotu na disk. Tento proces by vyžaroval svetelné žiarenie.

Nadchádzajúca misia má disponovať vysokou citlivosťou a má mať schopnosť skenovať celú nočnú oblohu dvakrát týždenne, zatiaľ čo aktuálne senzory musia byť skúšané na vopred určenom mieste. Výhody daného výskumu by mali astronómom umožniť detekovať vzplanutia od menších nárazov.

Observatórium Large Synoptic Survey Telescope (LSST), novo tiež pod názvom Forbes Vera C. Rubin Observatory, je pripravovaný najväčší ďalekohľad na svete schopný zaobstarať celooblohovú prehliadku. Bude mať zrkadlo s priemerom 8,4 metra a do plnej prevádzky by mal byť uvedený v roku 2023.

Za deviatu planétu sa dlho považovalo Pluto. Status planéty však tomuto telesu odoprela v roku 2006 Medzinárodná astronomická únia na svojom valnom zhromaždení v Prahe a reklasifikovala ho na trpasličiu planétu po tom, ako bolo v Slnečnej sústave objavených viac podobne veľkých objektov, ako sú napríklad Ceres alebo Eris.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #čierna diera #Harvardova univerzita #planéta Deväť