NASA ponúka 25 tisíc dolárov za nápad, ako na Mesiac dopraviť zásoby pre astronautov

NASA po takmer 50 rokoch plánuje na Mesiac dopraviť ďalších astronautov a vytvoriť tam výskumnú základňu. Hľadá preto riešenie, ako na Mesiac dopraviť množstvo zásob a materiálu.

30.11.2020 06:00
755241main Sun-full Moon full full Foto:
Ilustračné foto
debata (19)

Americký úrad pre letectvo a vesmír NASA má v pláne vyslať ľudí naspäť na Mesiac. Posledným človekom, ktorý mal možnosť poprechádzať sa po povrchu Mesiaca bol americký astronaut Harrison Schmitt. Od roku 1972 však nemal žiadneho nasledovníka. NASA to plánuje zmeniť, no do tej doby sa musí vysporiadať s novým problémom – ako na Mesiac dopraviť zásoby, ktoré by astronauti potrebovali na vybudovanie výskumnej základne.

Astronauti doposiaľ strávili na povrchu Mesiaca len niekoľko minút. Nakoľko však NASA plánuje povrch Mesiaca detailnejšie skúmať, je potrebné, aby na jeho povrchu mali astronauti základňu so všetkým potrebným vybavením. Na prvý pohľad to neznie zložito, opak je však pravdou. Na povrch je potrebné dopraviť veľké množstvo materiálu, pričom gravitácia na Mesiaci je zhruba šesťkrát slabšia, než na povrchu Zeme. Pristávanie vesmírneho modulu je preto oveľa zložitejšie. NASA sa rozhodla vypísať výzvu na zasielanie nápadov, ako túto misu zrealizovať. Odmenou je 25-tisíc dolárov, ktoré si medzi sebou rozdelí šesť vybraných tímov s najlepšími nápadmi.

Ako uviedla NASA, všetky nápady sú vítané, no vzhľadom k podmienkam na povrchu Mesiaca a potrebou dopraviť naň množstvo materiálu, budú musieť byť víťazné projekty veľmi komplexné. Samotné riešenie by malo byť praktické, flexibilné, a predovšetkým nákladovo efektívne.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #mesiac #NASA #astronaut