Apollo 14 bola treťou vesmírnou misiou, ktorá pristála na Mesiaci

Apollo 14, ôsma pilotovaná misia rovnomenného amerického vesmírneho programu, trvala deväť dní. Do dejín sa zapísala ako v poradí tretia, ktorej sa podarilo pristáť na Mesiaci.

05.02.2021 06:00
a14 Foto:
debata (13)

Kozmická loď s trojčlennou posádkou odštartovala z vesmírneho strediska na Myse Canaveral 31. januára 1971 a 5. februára pristála na mesačnom povrchu.

Veliteľ americkej misie Apollo 14 Alan Shepard, ktorý vstúpil ako piaty človek na povrch Mesiaca, si vtedy ako vôbec prvý človek na povrchu jediného prirodzeného zemského satelitu zahral golf.

Improvizovanou „palicou“ a jednou rukou (skafander to inak neumožnil) odpálil dve loptičky, ktoré podľa odhadov doleteli do vzdialenosti približne 200 až 400 metrov. Shepard do ich odpalu nemusel vložiť veľkú silu. Loptičky leteli skoro samé – mesačná gravitácia je v porovnaní so Zemou iba šestinová.

+2

Spolu s Shepardom vstúpil na mesačný povrch tiež jeden z pilotov vesmírneho modulu Edgar Mitchell, druhý pilot Stuart Roosa zostal v lodi, kde snímkoval pomocou špeciálnej mapovacej kamery s veľkou rozlišovacou schopnosťou vybranú oblasť mesačného povrchu. Američania so sebou na Mesiac tiež priviezli prvé vozítko, ručne ťahané KARKO, prezývané „rikša“, ktoré nabralo 43 kilogramov vzoriek z povrchu. Lunárny modul potom 6. februára odštartoval na spiatočnú cestu a na Zemi pristála posádka o tri dni neskôr.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #mesiac #NASA #vesmírny program #Apollo 14