Pred 20 rokmi letel do vesmíru prvý turista

Prvý "turista" vzlietol do vesmíru 28. apríla 2001. Stal sa ním americký multimilionár Dennis Tito, ktorý letel na palube ruskej lode Sojuz a za týždenný pobyt na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS ) zaplatil 20 miliónov dolárov.

28.04.2021 07:30
ISS, vesmír, zem, vesmírna stanica, satelit Foto:
Ilustračná fotografia.
debata

Od tej doby sa za hranice zemskej atmosféry pozrelo ďalších šesť „platiacich cestujúcich“, Američan maďarského pôvodu Charles Simony letel dokonca dvakrát – najprv v apríli 2007 a potom o dva roky neskôr.

Firmou, ktorá výlety do vesmíru ponúkala, bola americká spoločnosť Space Adventures v spolupráci s ruskou vesmírnou agentúrou Roskosmos. Záujemcou let vyšiel na 20 až 35 miliónov dolárov, a to vrátane prípravy. Na dlho sa posledným vesmírnym turistom stal v septembri 2009 kanadský miliardár a zakladateľ Slnečného cirkusu Guy Laliberté, ktorý v kozme strávil 11 dní. O ceste na ISS uvažovala tiež britská sopranistka Sarah Brightmanová, z akcie však zišlo. Do vesmíru sa nevydal ani japonský náhradník, obchodník Satoši Takamatsu.

spln Čítajte aj "Ružový super spln" očami astrofotografa

Tento rok v októbri by sa mal spolu s ďalšími troma členmi posádky vydať na obežnú dráhu okolo Zeme americký miliardár Jared Isaacman, ktorý si let do kozmu zaplatil u súkromnej spoločnosti SpaceX amerického podnikateľa Elona Muska. V roku 2023 by sa do vesmíru mal pozrieť japonský miliardár Jusaku Maezawa, ktorý sa v roku 2018 prihlásil ako prvý vesmírny turista, ktorý sa vydá k Mesiacu tiež kozmickou loďou spoločnosti SpaceX.

Lety s turistami do vesmíru plánuje podnikať tiež vesmírna spoločnosť Blue Origin amerického podnikateľa Jeffa Bezosa, ktorá v súčasnosti testuje raketu New Shepard s modulom pre posádku či spoločnosť Virgin Galactic britského miliardára Richarda Bransona.

debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #ISS #Sojuz #kozmická loď #turista #Bajkonur