Po Sovietoch s Američanmi teraz súperia o vesmír miliardári

Výber informácií o "vesmírnych turistoch" (britský miliardár Richard Branson sa chystá 11. júla do vesmíru v lodi svojej firmy Virgin Galactic, 20. júla má letieť do kozmu v lodi svojej firmy Blue Origin aj bývalý šéf Amazonu Jeff Bezos):

10.07.2021 10:00
USA vesmír Blue Origin let prvý posádka Foto:
debata (16)
  • Lety do vesmíru sa v poslednom čase stali miestom, kde súperia najbohatší ľudia sveta. Kým od 60. rokov minulého storočia viedli súboj o dobývanie kozmu Sovietsky zväz a Spojené štáty, teraz sa v dosiahnutí nielen obežnej dráhy okolo Zeme predháňajú bývalý šéf Amazonu Jeff Bezos, zakladateľ automobilky Tesla a kozmickej firmy SpaceX Elon Musk a britský miliardár a dobrodruh Richard Branson.
  • Najďalej je v dobývaní vesmíru Musk, ktorý pritom na rozdiel od svojich súperov ešte nedal vedieť, kedy sa osobne chystá pozrieť na obežnú dráhu. Nosné rakety Falcon 9 a lode Dragon firmy SpaceX ale už dopravujú náklad aj astronautov na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS) a počíta sa tiež s turistami. Okrem toho SpaceX pracuje na raketách, ktoré by mali byť schopné dopraviť ľudí na Mesiac aj na Mars. V minulosti pritom Musk okrem iného povedal, že chce na „červenú planétu“ dopraviť milión ľudí.
ingenuityy Čítajte aj Vrtuľník Ingenuity má za sebou deviaty, naskrz rekordný let na Marse
  • Bezos už v roku 2000 – teda dva roky pred Muskom – založil spoločnosť Blue Origin, ktorá vyvíja technológiu pre komerčné lety do vesmíru. V januári 2019 firma úspešne otestovala raketu New Shepard s cestovným modulom určeným pre suborbitálne lety. V máji 2019 Bezos uviedol, že sa Blue Origin chystá na Mesiac a vyvíja kvôli tomu pristávací modul. Termín prvého letu neuviedol, spomenul však návrat astronautov na Mesiac do roku 2024. Bezos už tiež skôr oznámil, že každý rok plánuje predať akcie Amazonu asi za jednu miliardu USD, aby mal peniaze na financovanie Blue Origin.
  • Na rozdiel od SpaceX, ktorá už je schopná dopraviť ľudí na obežnú dráhu aj k ISS, sa ale v Bezosovom prípade zatiaľ bude jednať len o akési skoky na hranici vesmíru. Raketa New Shepard sa chystá na štart 20. júla, na palube majú byť okrem Bezosa aj jeho brat Mark, osemdesiatdvaročná letecká priekopníčka Wally Funková a víťaz aukcie, ktorý zaplatil 28 miliónov dolárov a ktorého meno doteraz nebolo zverejnené. Funková sa tak má stať najstarším človekom v kozme, doteraz rekord drží astronaut John Glenn, ktorý v roku 1962 ako prvý Američan obletel zemeguľu a do vesmíru sa opäť pozrel v roku 1998 vo svojich 77 rokoch.
Image converted using ifftoany Čítajte aj Vedci plánujú manéver, ktorým by odklonili asteroid ohrozujúci Zem
  • Podobný prístup k letom do kozmu ako Bezos zvolil aj Richard Branson, ktorý sa 11. júla chystá do vesmíru v lodi svojej firmy Virgin Galactic. Tá sa však od tradičných rakiet líši tým, že neštartuje zo zvislej polohy na zemi, ale je vypúšťaná až vo výške z nosného lietadla. Posledný úspešný test sa uskutočnil koncom mája, loď VSS Unity (známu aj ako SpaceShipTwo) najprv vynieslo do výšky 13 kilometrov materské lietadlo VMS Eve. Potom sa raketoplán oddelil, zapálil na 60 sekúnd vlastné motory a trojnásobnou rýchlosťou zvuku dosiahol výšku 89,2 kilometra.
  • Vôbec prvý „vesmírny turista“ – teda človek, ktorý za let na obežnú dráhu zaplatil zo svojho a nebol súčasťou programu niektorej vlády – vzlietol do vesmíru 28. apríla 2001. Stal sa ním americký multimilionár Dennis Tito, ktorý letel na palube ruskej lode Sojuz a za týždenný pobyt na Medzinárodnej vesmírnej stanici zaplatil 20 miliónov dolárov. Odvtedy sa za hranice zemskej atmosféry pozrelo ďalších šesť „platiacich cestujúcich“, Američan maďarského pôvodu Charles Simony letel dokonca dvakrát – najprv v apríli 2007 a potom o dva roky neskôr.
oblaky Čítajte aj Nočnú oblohu nad Českom rozsvecujú záhadné svietiace oblaky
  • Firmou, ktorá výlety do vesmíru ponúkala, bola americká spoločnosť Space Adventures v spolupráci s ruskou vesmírnou agentúrou Roskosmos. Záujemcov to vyšlo na 20 až 35 miliónov dolárov, a to vrátane prípravy. Na dlhý čas posledným vesmírnym turistom sa v septembri 2009 stal kanadský miliardár a zakladateľ Slnečného cirkusu Guy Laliberté, ktorý v kozme strávil 11 dní. O ceste na ISS uvažovala tiež britská sopranistka Sarah Brightmanová, z akcie však zišlo. Do vesmíru sa nevydal ani japonský náhradník, obchodník Satoši Takamatsu.
  • Vďaka súkromným firmám schopným dopraviť do vesmíru (alebo na jeho hranicu) ľudí teraz nastáva nové éra. Trebárs v roku 2023 by sa do kozmu mal pozrieť japonský miliardár Jusaku Maezawa, ktorý sa chystá k Mesiacu loďou spoločnosti SpaceX, už tento rok v decembri by ale mal letieť v Sojuze k ISS. Medzi Ruskom a USA sa potom obnovujú pomyselné vesmírne preteky, teraz sa súperia o to, ktorá z týchto dvoch veľmocí ako prvá natočí film vo vesmíre. Tento rok v októbri by mal totiž na palube ISS začať točiť americký herec Tom Cruise aj ruský režisér Klim Šipenko s herečkou Juliou Peresildovou.
16 debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #vesmírna loď #Blue Origin #miliardári #Virgin Galactic