Vrtuľník Ingenuity má za sebou deviaty, naskrz rekordný let na Marse

Vrtuľník Ingenuity americkej vesmírnej agentúry NASA má na Marse za sebou už deviaty let, ktorý sa dosiahnutými výkonmi zásadne líši od všetkých doterajších testov.

08.07.2021 18:30
debata (5)

Stroj prekonal svoje rekordy tak v časovej dĺžke letu, ako aj v rýchlosti a rovnako v prekonanej vzdialenosti viac ako pol kilometra. Na svojom webe o tom informovalo Laboratórium tryskového pohonu (JPL), ktoré má v NASA na starosti, okrem iného, testovanie Ingenuity.

ingenuity Čítajte aj NASA zachytila zvuk vrtuľníka Ingenuity počas jeho preletu marťanskou atmosférou

Laboratórium s dvojdňovým odstupom na internete oznámilo, že deviaty let sa uskutočnil v pondelok. Tím projektu s napätím očakával údaje z Marsu o naplánovanom teste, a s úľavou a nadšením uvítal informáciu, že Ingenuity je v poriadku po tom, ako dokončila cestu nad náročným terénom dlhú 625 metrov. Vo vzduchu pritom vydržala rekordných 166 sekúnd a vyvinula doposiaľ najvyššiu rýchlosť – 18 kilometrov za hodinu.

Deviaty let sa ale podľa IPL od predchádzajúcich líšil najmä tým, že vrtuľník musel zdolať terén v oblasti zvanej Séítah, ktorý je ťažko prekonateľný pre pozemné vozítko, ako je rover Perseverance, s ktorým Ingenuity na Marse 18. februára pristál.

Let bol tiež priamo naplánovaný tak, aby priniesol vedeckú hodnotu tým, že poskytne prvý blízky pohľad na hlavné vedecké ciele, ku ktorým sa Perseverance ešte nejaký čas nedostane, poznamenalo Laboratórium tryskového pohonu.

ingenuityy Čítajte aj NASA predĺžila testovanie svojho vrtuľníka na Marse o 30 dní

Perseverance a Ingenuity majú vlastné programy. Helikoptéra nie je vybavená vedeckými prístrojmi, jej jedinou úlohou je vyskúšať možnosť využívať v budúcnosti pri skúmaní povrchu mimozemských telies podobné lietajúce aparáty. Misia robotického roveru zahŕňa predovšetkým hľadanie známok možného minulého, nie súčasného, ​​života na Marse, zhromažďovanie údajov o klíme a geológii planéty a zbieranie vzoriek hornín a prachu, ktoré by niekedy v budúcnosti mali byť prepravené na Zemi.

Na budúci týždeň Ingenuity podľa JPL pošle na Zem farebné fotografie, na ktoré sa tešia vedci programu Perseverance. Na týchto snímkach by mali byť zachytené skalné miesta ukazujúce kontakty medzi veľkými geologickými útvarmi na dne krátera Jazero. Práve v oblasti tohto kráteru bude Perseverance pátrať po známkach možného dávneho života na Marse. Kedysi tam podľa predpokladov vedcov bývalo jazero a delta rieky.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #mars #NASA #helikoptéra #JPL #Ingenuity