Roskosmos pripraví návrhy možného ukončenia spolupráce na ISS

Ruská vesmírna agentúra Roskosmos pripraví konkrétne návrhy pre politické vedenie krajiny ohľadom možného ukončenia spolupráce s ostatnými krajinami na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS).

02.04.2022 21:27
ISS, vesmír, zem, vesmírna stanica, satelit Foto:
Súčasná Medzinárodná vesmírna stanica (ISS).
debata (6)

Na twitteri to dnes podľa agentúry Reuters uviedol šéf Roskozmosu Dmitrij Rogozin. Rogozin vo vyjadrení kritizoval protiruské sankcie prijaté po invázii na Ukrajinu. Ich cieľom je podľa neho „zabiť ruskú ekonomiku a uvrhnúť našich ľudí do zúfalstva a hladu, dostať našu krajinu na kolená.“ Sankcie podľa neho síce neuspejú, ich zámer má ale za jasný.

„Preto sa domnievam, že obnovenie normálnych vzťahov medzi partnermi na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) a ďalších projektoch je možné iba s úplným a bezpodmienečným zrušením nezákonných sankcií,“ napísal Rogozin.

Tiež uviedol, že už čoskoro ruskej vláde predloží návrhy, kedy ukončiť spoluprácu týkajúcu sa ISS so Spojenými štátmi, Kanadou, Európskou úniou a Japonskom. Už skôr pohrozil, že sankcie môžu „zničiť“ americko-ruské partnerstvo, pokiaľ ide o ISS.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #ISS #NASA #Roskosmos #vojna na Ukrajine