NASA zverejnila video z rekordného letu prvej helikoptérky na Marse

Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) zverejnil z rekordného letu helikoptérky, ktorá je už viac ako rok na Marse s robotickým vozidlom Perseverance.

29.05.2022 20:00
mars ingenuity Foto:
debata (7)

Pri svojom 25. lete začiatkom apríla malý vrtuľník nazvaný Ingenuity urazil 704 metrov a letel rýchlosťou 5,5 metra za sekundu.

Rekordný let čo do vzdialenosti a rýchlosti sa uskutočnil 8. apríla, ale posielanie videí z Marsu trvá dlhšie ako posielanie fotiek. Ingenuity tak prekonala svoj predchádzajúci najdlhší let z minulého júla, ktorý meral 625 metrov. Rýchlostný rekord nebol taký výrazný, už niekoľkokrát letela rýchlosťou päť metrov za sekundu. Helikoptérka sa vzniesla do výšky až desiatich metrov.

Čo do dĺžky nebol tento let rekordný, trval 161,3 sekundy. Zatiaľ najdlhšie tento malý vrtuľník letel nad povrchom Marsu vlani v auguste (169,5 sekundy). Kamera nenatočila úplne celý let, pretože sa musí vypnúť v okamihu, keď je helikoptérka asi meter nad povrchom, aby zvírený prach pri pristávaní nenarušil navigačný systém.

Malá helikoptéra Ingenuity (Vynaliezavosť) váži 1,8 kilogramu a prvýkrát na Marse vzlietla vlani v apríli. Prekonala už očakávania vedcov, ktorí pôvodne počítali len s piatimi letovými testami počas jedného mesiaca.

Helikoptéra o veľkosti malého bezpilotného lietadla pristála v kráteri Jazero na Marse vlani 18. februára spoločne s roverom Perseverance. Energiu berie z batérií nabíjaných solárnymi panelmi a jej vrtule sa otáčajú rýchlosťou 2400 otáčok za minútu – kvôli riedkej atmosfére Marsu oveľa rýchlejšie, ako je obvyklé u vrtuľníkov na Zemi.

Šesťkolesový rover Perseverance (Vytrvalosť) je zatiaľ najväčšie a najsofistikova­nejšie vozítko na prieskum Marsu. Minulý mesiac napríklad natočil a poslal na Zem doteraz najviac priblížené marsovské „zatmenie Slnka“, teda prechod väčšieho z dvoch mesiacov červenej planéty Phobosu cez slnečný kotúč.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #mars #NASA #let #helikoptéra #Perseverance #Ingenuity