Spor o raketové smeti bol vyriešený, Bajkonur znovu ožil

Na kozmodróme Bajkonur v Kazachstane sa začali po vynútenej pauze prípravy na ďalšie kozmické štarty.

25.06.2012 14:00
bajkonur Foto:
Presun rakety na odpaľovaciu rampu na kozmodróme Bajkonur.
debata

Prestávku spôsobil spor Moskvy a Astany o zodpovednosť za ekologické škody, ktoré priľahlým oblastiam pôsobia časti rakiet padajúce na zem. Spor museli nakoniec vyriešiť predsedovia vlád oboch krajín.

Rusko muselo pre spor s Kazachstanom okrem vlastných vesmírnych projektov odložiť aj niekoľko komerčných kozmických štartov, ktoré si v agentúre Roskosmos objednali Bielorusko, Kanada a Nemecko. Na Bajkonure sa však už začali prípravné práce a prvé nosné rakety začali odborníci inštalovať na štartovacie plošiny.

Kazachstan po rokovaní premiérov Dmitrija Medvedeva a Karima Masimova s obnovením štartov súhlasil. Do akej miery však Rusko kazašským požiadavkám vyšlo v ústrety, nebolo oznámené. Astana doteraz argumentovala tým, že medzivládna dohoda vymedzujúca územie pre pád úlomkov kozmických rakiet nebola uzavretá. Kazašský návrh vraj Moskva zmenila natoľko, že sa rokovanie vrátilo na začiatok. Rusko si Bajkonur dlhodobo prenajalo a platí zaň ročne 115 miliónov dolárov. Očakáva sa však, že množstvo štartov bude Roskosmos postupne obmedzovať, pretože na ruskom Ďalekom východe buduje celkom nový kozmodróm Vostočnyj. Hotový by mal byť o tri roky.

Rusko podľa šéfa Roskomosu Vladimira Popovkina nehodlá Bajkonur úplne opustiť ani po tom, čo dokončí kozmodróm Vostočnyj, ale chce oba kozmodrómy využívať súbežne. O tom má svedčiť aj skutočnosť, že sa Rusi pustili do rekonštrukcie odpaľovacích rámp v Kazachstane. Okrem Bajkonuru využíva Rusko aj severský kozmodróm v Plesecku pri Archangeľsku, odkiaľ štartujú väčšinou vojenské a špionážne družice.

debata chyba