Smejúce sa Slnko? Pozrite si snímku NASA

Observatórium NASA Solar Dynamics Observatory urobilo snímku Slnka, ktoré vyzeralo, ako keby malo tmavé oči, okrúhly nos a šťastný úsmev.

30.10.2022 22:28
debata
Foto: nasa.gov
slnko

Za úsmevom sa ale skrýva vedecké vysvetlenie. „Observatórium NASA Solar Dynamics Observatory zachytilo slnko s úsmevom,“ uviedla NASA. „Tieto tmavé škvrny, videné v ultrafialovom svetle, sú známe ako koronálne diery a sú to oblasti, kde do vesmíru prúdia rýchle slnečné vetry.“

Uprostred všetkých slnečných aktivít a rôznych masívnych erupcií, dve z týchto koronálnych dier vyzerajú ako žmurkajúce oči, zatiaľ čo tretia sa až nápadne podobá úsmevu.

Koronálna diera

Koronálna diera je oblasť slnečnej koróny s výnimočne nízkou hustotou a teplotou. Prejavuje sa úbytkom žiarenia v ultrafialovej, mikrovlnovej a röntgenovej oblasti spektra. Koronálne diery pravdepodobne súvisia s unipolárnymi oblasťami fotosféry. Sú zdrojom zosilneného slnečného vetra. Životnosť koronálnych dier je niekoľko rotácií Slnka. Rádiové žiarenie koronálnych dier na metrových vlnách zodpovedá žiareniu polárnych oblastí minimálnej koróny pokojného Slnka. Na röntgenových snímkach Slnka sa koronálne diery javia ako tmavé útvary na rozdiel od svetlejších aktívnych oblastí.

Zdroj: wikipédia

V skutočnosti ide o fenomén pareidólie – psychologického javu, pri ktorom dochádza k dotváraniu vnímaných neurčitých alebo nezreteľných podnetov na zmysluplné obrazy s pomocou fantázie. Typickým príkladom je rozoznávanie tvárí, zvierat a iných objektov v tvare oblakov.

debata chyba
Viac na túto tému: #slnko #vesmír #NASA