Ruskú zásobovaciu loď pri ISS zrejme poškodil náraz zvonku

Ruská zásobovacia loď Progress MS-21, ktorá pri kotvení pri Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) stratila tlak v kabíne, bola zrejme poškodená nárazom zvonku. Podľa agentúry Reuters to oznámila ruská vesmírna korporácia Roskosmos.

22.02.2023 13:29
International Space Station, ISS, kozmonaut Foto:
debata

„Tieto závery sú stanovované na základe fotografií, ktoré ukazujú zmeny vonkajšieho povrchu vesmírnej lode,“ uviedol Roskosmos na sociálnej sieti Telegram.

Agentúra Roskosmos zároveň zverejnila fotografiu, na ktorej je podľa nej vidieť dieru veľkosti asi 12 milimetrov vo vesmírnej lodi. Poškodený bol systém tepelnej kontroly plavidla i solárne panely.

Roskosmos ohlásil stratu tlaku v kabíne zásobovacej lode MS-21 bez posádky 11. februára. Roskosmos vtedy uviedol, že poklop medzi Medzinárodnou vesmírnou stanicou a Progress MS-21 bol uzavretý, a tak strata tlaku neovplyvnila fungovanie ISS.

Podľa Roskozmosu bola nákladná loď už naložená odpadom pred plánovanou likvidáciou. Loď sa neskôr odpojila od stanice a Roskosmos ju nechal spadnúť do Tichého oceánu.

Vyšetrovanie incidentu ale pozdržalo vyslanie záchrannej lode Sojuz MS-23, ktorá má z obežnej dráhy okolo Zeme dostať dvoch ruských kozmonautov a jedného amerického astronauta. Sojuz-23, ktorý je náhradným plavidlom za Sojuz-22 poškodený mikrometeoritom, vyšle Roskosmos k ISS 24. februára. Dvaja Rusi a Američan by sa v ňom mali vrátiť na Zem v septembri.

debata chyba
Viac na túto tému: #ISS #Roskosmos #zásobovacia loď