Modul japonskej firmy ispace je pripravený na historické pristátie na Mesiaci

Modul japonskej firmy ispace je pripravený na pristátie na Mesiaci. Modul Hakuto-R má na povrch prirodzenej družice Zeme dosadnúť 25. apríla. Pokiaľ bude misia úspešná, bude sa jednať o prvé súkromné pristátie na Mesiaci v histórii.

12.04.2023 12:32
hakuro Foto:
debata

„Teším sa, že sa stanem svedkom historického dňa, ktorý znamená začiatok novej éry komerčných lunárnych misií,“ uviedol v tlačovej správe šéf ispace Takeši Hakamada.

Pristávací modul Hakuto-R do vesmíru už vlani v decembri vyniesla z kozmodrómu na Floride raketa Falcon 9 aj súkromné vesmírne spoločnosti SpaceX. Modul pri dlhej ceste využil gravitáciu Zeme a Slnka, a niesol tak menej paliva.

threser ponorka Čítajte aj Thresher bola najmodernejšia americká jadrová ponorka, osudným sa jej stal test

Hakuto-R krúži na lunárnej orbite od marca. Pokiaľ všetko pôjde podľa plánu, pristávací, 2,3 metra vysoký modul dosadne na povrch Mesiaca v oblasti krátera Atlas 25. apríla okolo 18:40 SELČ. Na palube je okrem iného malé lunárne vozidlo Rašíd Spojených arabských emirátov a ešte menší robot vyrobený japonskou vesmírnou agentúrou JAXA a japonským výrobcom hračiek Tomy.

Dopraviť technológiu na Mesiac, ktorý sa od Zeme nachádza asi 400-tisíc kilometrov, sa zatiaľ podarilo len Spojeným štátom, Rusku a Číne v rámci oficiálnych vládnych programov.

Prvým ľudským výtvorom, ktorý dosiahol povrch Mesiaca, sa stala v septembri 1959 sovietska sonda Luna 2. Tá na Mesiac dopadla, za prvé zariadenie vyrobené človekom, ktoré na Mesiaci mäkko pristálo, je potom považovaná sonda Luna 9 z roku 1966.

debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #vesmír #mesiac #ispace